Smrt přichází v bílém (2003)

70%
Ten český název je pěkně blbý, ale nenechte se jím odradit.

Smrt přichází v bílém

Dead End

Francie, 2003, 85 minut

 

Režie: Jean-Baptiste Andrea a Fabrice Canepa

Scénář: Jean-Baptiste Andrea a Fabrice Canepa

Hrají:

Ray Wise (Frank Harrington)

Lin Shaye (Laura Harrington)

Mick Cain (Richard Harrington)

Alexandra Holden (Marion Harrington)

 

Hororové komedie jsou takové celkem nevděčné téma, protože se celkem snadno stane, že dostanete sice komedii, ale moc hororového na ní není. Jsou výjimky, ale moc jich zase nebude, alespoň ne v záplavě toho, co je žánry horor a komedie označováno. Ale ty výjimky opravdu jsou a jednou z nich je i snímek „Dead End“, který byl natočen již v roce 2003, navíc Francouzi, i když s americkým ansámblem.

Radši ani neškrtat.

Když se podíváte na obsazení, tak zde najdete rovnou dva skvělé hororové herce a herce menších rolí. Hrají dokonce manžele. Těmi jsou Lin Shaye a Ray Wise. Hrají manžele Harringtonovi, kteří se rozhodli, že se svými dvěma dětmi trochu ozvláštní Vánoce a nebudou je tradičně trávit doma, ale někde jinde. Ani netušili, jak jim takové rozhodnutí dovede změnit život.

Dcera si užije svoje.

Většina filmu se odehrává v automobilu, jímž rodina jede, anebo v jeho blízkosti, někde okolo silnice. „Dead End“ se dá do češtiny přeložit jako „slepá ulička“, což moc nekoresponduje s českým názvem, který byl pro distribuci nakonec použit, ale to je bohužel v našich podmínkách celkem normální. Naštěstí ani špatný český název nedovede zkazit zážitek z dobrého filmu.

Ani syn to nebude mít jednoduché.

A snímek „Smrt přichází v bílém“ je dobrý film. Je na něm příjemné to, jak je komorní, jak mu stačí malý prostor k tomu, aby byla vytvořená skvělá hororová atmosféra. Ale přitom se naskytli i skvělé momenty, kdy se budete smát. Je neskutečné, jak se tvůrcům podařilo v tak jednoduchém příběhu spojit horor a komično. Jasně, je to černý humor, místy pořádně černý, ale funguje skvěle.

Celá rodina prožije něco neočekávaného.

Jestli jste snímek „Smrt přichází v bílém“ neviděli, rozhodně mu dejte šanci, protože tohle je hororová komedie, kterou hned tak neuvidíte. Je velmi dobrá, a i když se příběh zdá jednoduchý, rozhodně to není na škodu, protože tenhle scénář je promyšlený a ke konci vás může překvapit. Ten závěr není vyloženě novinka, ale přesto na vás může zafungovat jako správný úder na solar.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (duchové, mysteriózní)


Přidat komentář