Sněhurka a lovec (2012)

55%
Sněhurka a lovec byl poměrně očekávaný a hlavně hodně marketingově prosazovaný snímek s mladými nadějnými herci v čele. Výsledek? Posuďte sami.

  Sněhurka a lovec

Snow White and the Huntsman

USA, 2012, 127 minut

 

Režie: Rupert Sanders

Scénář: Evan Daugherty, John Lee Hancock a Hossein Amini

Hrají:

Kristen Stewart (Sněhurka)

Chris Hemsworth (Lovec)

Charlize Theron (Ravenna)

Sam Claflin (William)

 

Kristen Stewart je hvězdičkou, která začíná hořet pořádným plamenem. Rozhodně to není nějaká prvoplánová kráska, která by se řadila po bok těch náctiletých slečinek a princezen, ale naopak jedná se o jednu z těch mladých, které v sobě herectví mají. Rozhodně to ukázala ve filmech, které nemají na začátku názvu „Twilight Saga“. „Sněhurka a lovec“ ale rozhodně není jedním z těch filmů, kvůli kterým by se Kristen měla zařadit po bok svých uznávaných kolegyň.

Pro tuhle dámu stojí na film jít.

S trailerem ke snímku ke mně přišel pocit, že tohle bude docela hororová podívaná, která posune klasickou pohádku do temných hájemství, kam některé pohádky vyloženě patří. Prostě si o to říkají. Byl by to krásný kontrast ke komické a vizuálně až přeplácané „Sněhurce“, která se do kin dostala o něco dříve. Jenže kosa narazila na kámen. Ne úplně, ale trochu ano. Ztupila se.

Kristen není špatná, ale Charlize ji dle mého zastiňuje.

Prvně je potřeba si uvědomit, že „Sněhurka a lovec“ je mainstreamový film, který měl za úkol zaujmout široké publikum. Proč jinak také ta masivní reklamní kampaň, která se dostala i k nám. Už z tohoto samotného faktu jasně vyplývá, že film nemůže být moc drsný. Někteří lidé by to nesnesli. Ale přesto je zde několik momentů, které lze rozhodně označit za pořádně silné – například rozřezávání ptáčka a pojídání jeho vnitřností, trocha toho usekávání. Ne, není to úplně jemný film, ale je fakt, že by to šlo ještě hůř, čímž myslím drsněji.

Důvod, proč ženy dostanou na film i své mužské protějšky.

Problém filmu je v tom, že je to vlastně taková směsice několika filmů najednou. Opět. Chvíli má člověk pocit, že sleduje „Pána prstenů“, pak zase „Avengers“, středověký horor „Černá smrt“, najednou je z toho horor v lesích, středověké drama, pak zase krásný pohádkový film. Scény se střídají, jako kdyby byly sem tam prostě jen poskládány za sebou. Scény z jiných snímků, ale se stejnými herci. Z původního příběhu navíc skutečně nezůstalo mnoho, a tak je zde jen Sněhurka a zlá macecha. No a samozřejmě trpaslíci.

I na pohádkové scény dojde.

Výkony herců jsou ucházející, nejlepší je rozhodně Charlize Theron, která je prostě krásná, s tím člověk moc nenadělá. Navíc umí hrát. Trpaslíci mi vadili, protože to byli normálně vysocí herci, které jen digitálně zmenšili. Liliputi ve filmu „Sněhurka“ mi přišli mnohem přirozenější. Vidět Boba Hoskinse nebo Nicka Frosta jako trpaslíka mi prostě nepřišlo tak skvělé, i když – pokud nic jiného – aspoň byli vtipní. Film je hodně nevyvážený. Na jednu stranu se snaží být epický, na druhou stranu pak zase vrůstá do malých scén. Za nevyrovnanost a za to, že je to poměrně roztahané, dávám jen mírně nadprůměrné hodnocení. Žádný velký zážitek se ani v kině nekoná.

 

Hodnocení: 55%

Hororové filmy


Přidat komentář