Stalo se (2008)

25%
M. Night Shyamalan se tímhle filmem pohřbil docela hluboko a má co dělat, aby se z podprůměru dostal zpátky. Zatím se mu to režisérsky nedaří.

 

Stalo se

The Happening

USA, Indie, Francie, 2008, 91 minut

 

Režie: M. Night Shyamalan

Scénář: M. Night Shyamalan

Hrají:

Mark Wahlberg (Elliot Moore)

Zooey Deschanel (Alma Moore)

John Leguizamo (Julian)

Ashlyn Sanchez (Jess)

 

Chtěl jsem dát M. Night Shyamalanovi další šanci a konečně jsem se podíval na snímek „Stalo se“. Myslel jsem si, že to nemůže být tak hrozné, jak se říká, ale nakonec jsem přece jen musel uznat, že tohle je propad jeho kariéry o neskutečný stupeň. Když si člověk představí, jak dokázal vyděsit v hororu „Šestý smysl“ nebo ve sci-fi „Znamení“, je skutečně smutné, co vytváří v posledních letech. Nedaří se mu děsit, stejně jako se mu nedaří držet celý film pohromadě.

Mark Wahlberg to s hraním myslí vážně.

„Stalo se“ je zombie filmem, kde nejsou zombie a kde nákaza přece jen přejde. Tohle je survival horor, který si hraje jenom na efekt, jako kdyby se chtěl spíš transformovat do něčeho, co není filmem, ale jen jakousi ekologickou agitací. V závěru se v podstatě přímo říká: „Hele, vy lidé, nebuďte na tuhle planetu oškliví, protože ona vám to vrátí, že budete čumět.“

V parku to vše začalo.

Jak jsem říkal, je to zombie film bez zombie. Lidé se zde snaží uniknout před něčím, co je pro ně obrovskou hrozbou, a co je zabíjí. Nevíme co, ale víme jak. V tomhle je film místy docela silný. Lidé páchají sebevraždy. Dělníci na stavbě prostě jen tak jdou a přitom spadnou z několikátého patra, chlápek nastartuje sekačku – tu velkou, traktorovou – aby si pod ní pak mohl lehnout, sběrači jablek se pověsí na stromech, řidič to napere rovnou do stromu, aby vyletěl předním sklem ven. Ale můžeme být v klidu, lidé přežijí, alespoň někteří, protože tohle se děje jenom na východním pobřeží v New Yorku a okolních velkých městech. Navíc malá skupina má ve svém středu Marka Wahlberga.

Kdyby byl celý film tak působivý jako tahle scéna...

Mark Wahlberg si zahrál učitele, který se zajímá o vědu, což se docela hodí, protože se mu podaří vyřešit problém, jak přežít. Je to neskutečné, s jakým vysvětlením přijde, ale podle všeho je toho americký učitel bez problémů schopný, všechny zachrání a nakonec šťastně žije až do konce, protože láska... láska, ta dokáže všechny zachránit, jak se v závěru opět přesvědčíme.

Každá sebevražda vypadá trochu jinak.

Je mi ze „Stalo se“ smutno. Zajímavý nápad je rozmělněný ve vědeckých blábolech, které jsou srozumitelné jako třetí „Matrix“, hororová atmosféra se vytrácí, protože postavy se leknou zřejmého až ve chvíli, kdy to uvidí i divák, a když už na scénu přichází nějaký ten hitchcockovský moment (divná stařenka ve starém domě), máte pocit, že to tam vlastně ani pořádně nepasuje. „Stalo se“ je divný survival, který ve vás nevyvolá žádné emoce, a vy se jenom budete divit, co to ty postavy vůbec říkají. Ne, tohle se Shyamalanovi opravdu zle nepovedlo.

 

Hodnocení: 25%

Hororové filmy (béčka, děti)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář