Styria (2014)

50%
"Carmilla" zase v trochu jiném podání.

Styria

USA, Maďarsko, 2014, 99 minut

 

Režie: Mauricio Chernovetzky a Mark Devendorf

Scénář: Karl Bardosh, Mauricio Chernovetzky a Mark Devendorf podle příběhu Sheridana Le Fanu

Hrají:

Stephen Rea (Dr. Hill)

Eleanor Tomlinson (Lara)

Julia Pietrucha (Carmilla)

Jacek Lenartowicz (Generál Spiegel)

 

Carmilla je jedno z děl literárního hororového žánru, která jsou poměrně velmi často realizována jako film. Jejich verzi můžete najít v různých kinematografiích od polské, britské, americké, italské až po dánskou. Sheridan Le Fanu tak po sobě zanechal odkaz, který nemá v tomto směru daleko k hraběti Draculovi. Carmilla ale přece jen není tak skvělá postava, anebo alespoň není většinou pro film tak dobře uchopena.

 Jedeme na výlet.

„Styria“ – jak už asi úvod celkem logicky napověděl – je další variací na Carmillino téma. Jedná se tentokrát o americko-maďarskou koprodukci, kdy právě v Maďarsku se především natáčelo, takže budete mít pocit, že je vám to architekturou a prostředím celkem blízké. To je jeden z  aspektů, které na filmu na první pohled zaujmou. A co si budeme povídat, zaujmou primárně Východoevropana.

 Bude to láska?

I dobově je snímek zařazen do časů, které jsou našim otcům a matkám docela dobře známy. Je rok 1986 a Lara cestuje se svým otcem do východního bloku. On je historik, ona je prostě jen na cestě. Ale to by nesměla potkat Carmillu. Tajemnou ženu, do které se zamiluje a s kterou si prožije románek, který by rozhodně neměl patřit k těm standardním, které si dívky mezi sebou prožívají.

 Koho asi sejmul?

Film „Styria“ se snaží především působit na diváka svou atmosférou, kdy je zde očividná snaha o to, aby bylo vytvořeno prostředí, kde na vás bude působit strach, kde není jisté, co se stane, jestli někdo zemře, anebo se bude dít ještě něco jiného. Ke konci pak snímek nabývá atmosféru starých hororů s honem na čarodějnici, což se tak nějak k celkovému vyznění hodí a film tím rozhodně neurazí.

 Bude to láska.

Snímek „Styria“ není skvělým hororem, ale jedná se o film, jenž může svou atmosférou docela zapůsobit. Není to příliš explicitní, nejsou zde skvělé, zapamatovatelné scény, ale celkově, jak na vás film působí, to je něco, co vás může uhranout. Je to tmavé, je to takové beznadějné, to je něco, co může horor také vyvolat a v tomhle případě se to docela povedlo. Takže průměr rozhodně.

 

Hodnocení: 50 %

Hororové filmy (upíři, vrazi)


Přidat komentář