The Dark (2018)

70%
Snímek v sobě má správnou dávku temnoty.

The Dark

Rakousko, 2018, 95 minut

 

Režie: Justin P. Lange

Scénář: Justin P. Lange

Hrají:

Nadia Alexander (Mina)

Toby Nichols (Alex)

Karl Markovics (Josef Hofer)

Sarah Murphy-Dyson (Noreen)

 

Pokud chcete nějaký ten snímek, který vám hned od začátku přijde temný, depresivní, prostě takový, jež se vám snaží dostat pod kůži a činí tak úspěšně, rozhodně se podívejte na rakouský horor „The Dark“, který vás nenechá na pochybách o tom, že naši jižní sousedé skutečně mají dar natáčet horory, jež jsou schopné na vás zapůsobit, i když těch filmů zase tolik nemají.

Že by slepému pomohlo světlo?

Skoro by to ze začátku mohlo vypadat, že hlavní postavou filmu „The Dark“ bude Josef Hofer (Karl Markovics, kterého určitě budete znát z původního seriálu „Komisař Rex“, ale rozhodně zapomeňte na dobrosrdečného trumberu), ale skutečnost je trochu jiná, a to i přesto, že právě Karl Markovics je tím, kdo dává ze začátku filmu hodně temnou atmosféru, která se na vás jakoby nabaluje.

Chudák holka.

Jenže příběh se nakonec točí kolem někoho jiného. Jsou to chlapec a dívka. Tak už to bývá, kolem takové dvojice se točí hodně příběhů. Ale „The Dark“ rozhodně není „Romeo a Julie“. Mina (Nadia Alexander) je dívka, která je vlastně zombie, Alex (Toby Nichols) je pak zase chlapec, který je podle všeho slepý a doposud žil ve zvláštním vztahu s Josefem. Tahle dvojice nemá nárok na klid.

Ale ona si na ně počká.

Asi klid je nejlepší název pro to, co hledají, protože po nich neustále někdo jde. Ať je to nejprve Josef sám, který naruší život Mině, jež je velmi útočná a nebezpečná, tak policie, která po nich dále pátrá, anebo třeba i zvířata, s nimiž se setkají. Pak se skrývají a je z toho zvláštní survival, kdy vlastně postavy pořádně neví, proč jsou spolu, prostě musí, mnoho se toho nenamluví, ale atmosféra je neustále hustá.

Zahrál pěkně temného chlápka.

I když snímek „The Dark“ nekončí vyloženě pozitivně, měl jsem z něj pocit, že najednou došlo k něčemu zvláštnímu. Začátek filmy je čirá temnota, skoro neprostupná, ale na konci už je to takové jemnější, lidštější, má to v sobě něco málo pozitivního. Ne moc, opravdu jen málo, ale byl do zajímavý přerod. Celý jeho průběh byl velmi bolestivý, ale divácky jednoznačně zajímavý.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (zombie, gore)


Přidat komentář