The Gamma People (1956)

60%
Starší béčkové potěšení z Velké Británie.

The Gamma People

Velká Británie, 1956, 79 minut

 

Režie: John Gilling

Scénář: John W. Gossage, John Gilling a Robert Aldrich podle příběhu Louise Pollocka

Hrají:

Paul Douglas (Mike Wilson)

Eva Bartok (Paula Wendt)

Leslie Phillips (Howard Meade)

Walter Rilla (Boronski)

 

Britské horory, které byly natočeny v 50. letech, případně i v 60. letech, v sobě mají něco, co je tak příjemně naivní. Jasně, není to zase tak odlišné od toho, co produkovaly Spojené státy americké, ta béčkovost je hodně podobná, naivita se objevuje u tvůrců obou zemí, ale v těch britských filmech je ještě taková hezká televizní atmosféra, která je prostě kouzelná. Líbí se mi.

To je ale krásná socha!

Stejně tak se mi líbí i příběh, který tu naivitu a jednoduchost, ale přitom magičnost jen podporuje. Sledujeme amerického novináře a britského fotografa, kteří mají ve vlaku namířeno do Salzburgu. Náhodou dojde k tomu, že se jejich vagón odpojí a setrvačností si to po jiné koleji namíří rovnou Gudavie, která je zemí za Železnou oponou. Na hosty zde nejsou připraveni.

Že by trvalá?

Gudavie – samozřejmě se jedná o fiktivní zemi – je taková trochu zaostalá, i když se zdá, že obyvatelé, nebo alespoň jejich vláda, moc nestojí o pokrok. Prostě si jedou ve svých zaběhnutých venkovských kolejích, mají klid a nenechají se moc vyrušovat. O to je nečekaná a možná i nevítaná návštěva ze Západu velkou událostí, která by ale mohla narušit plány některých místních osobností.

A už se ozařuje!

Proč ale vlastně „The Gamma People“? Jednoduše proto, že v zemi Gudavii je profesor Boronski, který experimentuje s gama zářením, které má velmi specifické účinky. Něco jako Hulka úplně nečekejte, ale přece jen jsou zde určité efekty, které gama záření má. A asi je jasné, že to nebudou vždy efekty, které jsou jen ku prospěchu společnosti jako celku. A někdy jsou účinky nečekané.

Dvě hlavní postavy.

Britský snímek „The Gamma People“ není v první řadě hororem, toho hororového je zde pomálu, je to spíše takové klasické zařazení béčkových filmů 50. let, které se používá. Ale rozhodně se jedná o film, který má svoje kouzlo a který příjemně zestárl. Jasně, nebude to film po masy, je to spíš jen taková chuťovka, ale jako taková chutná docela dobře. Jednoduchá a stručná.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vědci)


Přidat komentář