The Invisible Man Returns (1940)

70%
Vincent Price mohl hrát i neviditelného a být v tom skvělý.

The Invisible Man Returns

USA, 1940, 81 minut

 

Režie: Joe May

Scénář: Joe May, Curt Siodmak, Lester Cole a Cedric Belfrage podle postav H. G. Wellse

Hrají:

Cedric Hardwicke (Richard Cobb)

Vincent Price (Geoffrey Radcliffe)

Nan Grey (Helen Manson)

John Sutton (Frank Griffin)

 

Snímek „The Invisible Man Returns“ je přesně z těch, na které se ani tak nechcete podívat proto, že si myslíte, jaký to bude skvělý film ve všech ohledech, ale je zde několik základních aspektů, které vás na tomto filmu budou zajímat. Z mého pohledu jsou tam dva základní – představitel hlavní role a triková stránka filmu, která to dokonce dotáhla na nominaci na Oscara za vizuální efekty.

Viditelný neviditelný muž.

Vincent Price je herec, kterého mám osobně nesmírně rád, o to více se mi líbí, že se téhle role zhostil i s tím, že jeho obličej zde v podstatě nebude vidět – až na poslední scénu, kde se přece jen jeho tvář objeví. Ale tohle jsou Vincentovi začátky. Ani jeho hlas zde není tak majestátní, jak jsem čekal, ale člověk holt nemůže chtít všechno. Své role se rozhodně zhostil velmi dobře.

Dobrá gestikulace na neviditelného.

Vincent Price hraje Geoffreyho Radcliffa, který má být popraven za vraždu svého bratra. Jenže ono je všechno trochu jinak a Geoffrey se chce očistit. Dostává k tomu možnost. Jeho přítel Frank Griffin ho navštíví v nemocnici. Geoffrey poté záhadně zmizí. Ano, asi je celkem jasné, jak k tomu došlo. Frank Griffin je bratr původního neviditelného muže. Geoffrey nyní musí najít pravého vraha, ale Frank mu musí pomoct objevit látku, která ho vrátí mezi viditelné, protože jinak by se také mohl zbláznit.

Abyste viděli, že tam fakt někdo je.

Hlavní devizou filmu jsou vizuální triky, které jsou místy celkem jednoduché, ale řeknete si u nich, že je super, že to tvůrce napadlo, že takovými jednoduchými hrátkami skutečně vytvářejí efekt, že tam je někdo neviditelný. A pokud už dojde na pořádný trik, stojí to za to. Třeba oblékání hadrů ze strašáka je velmi povedené. Sakra, ten film má skoro osmdesát let, ale ta vynalézavost a funkčnost triků je stále dechberoucí.

Vincent Price tam opravdu hrál.

Americký snímek „The Invisible Man Returns“ je ukázkou toho, že pokračování nemusí být tak dobré jako originální film, ale přesto v sobě má něco, co dovede diváky zaujmout. A to i hodně dlouho po premiéře filmu. Ty triky jsou parádní a Vincent Price roli nepodcenil. Tady si tvůrci skutečně vyhráli, a to je dobře. Ten film není vyloženě temný, i když má pár dobrých scény, ale hravost z něj dělá snímek zábavný. Jeho sledování si užijete.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (mysteriózní)


Přidat komentář