The Legend of the 7 Golden Vampires (1974)

60%
Dracula míří do Číny.

The Legend of the 7 Golden Vampires

Velká Británie, Hong Kong, 1974, 83 minut

 

Režie: Roy Ward Baker a Cheh Chang

Scénář: Don Houghton

Hrají:

Peter Cushing (Profesor Van Helsing)

David Chiang (Hsi Ching)

Julie Ege (Vanessa Buren)

Han Chen Wang (Leung Hon)

 

Když už nevíte, co pořádně udělat se sérií, aby se trochu postavila na nohy, no nebo aby se alespoň stala trochu zajímavou a přinesla něco trochu nového, není nic jednoduššího, než do filmu přidat trochu exotiky, nejlépe čínské, a pokud je to možné, tak i nějaká bojová umění. To je přesně to, co udělali ve studiu Hammer ve chvíli, kdy natáčeli devátý a tedy poslední díl draculovské série s názvem „The Legend of the 7 Golden Vampires“.

 Trochu jiný Dracula.

Když v souvislosti s „The Legend of the 7 Golden Vampires“ mluvím o bojových uměních, tak se skutečně připravte na to, že zde opravdu budou realizována. Ono to s Draculou nejde moc dohromady, ale když máte na začátku úvod k tomu, jak se upíři mohli dostat do Číny, je to celkem uvěřitelné. Navíc k tomu máte i Petera Cushinga, aby to stále vypadalo celkem solidně.

 Zajímavá maska.

Byl jednou jeden čínský cestovatel, který se na svých cestách náhodou dostal do hradu, kde tlelo, nebo spíš spalo, tělo hraběte Draculy. Ten se probudil a z čínského poutníka udělal svého posluhovače. To vedlo až k tomu, že se vampirismus začal šířit i po Číně. A právě Čína je další zastávkou Van Helsingových cest, kde má mít několik přednášek, nikoli o upírech, i když i na ty se ho budou ptát.

 Ale Van Helsing je stejný.

Val Helsing tak musí čelit opět upíří hrozbě a možná budete sami překvapeni, s kým se vlastně na konci utká. Těch několik scén, kde je použito bojové umění, je celkem fajn, ale není to zase nic naprosto skvělého. Mnohem zajímavější je pak očekávání toho, co přijde v závěru. Celkově je ale vytvářena zajímavě exotická podívaná, která zase trochu více buduje draculovský mýtus.

 Dracula na začátku filmu.

„The Legend of the 7 Golden Vampires“ je tedy zvláštním završením celé hammerovské série, ale musím říct, že to je završení, které se mi vyloženě neprotivilo, ve skutečnosti mě docela bavilo. Peter Cushing si zde drží svůj standard a ani příběh v tom čínském prostředí nevypadá až tak špatně. Nadšením přímo nehýřím, ale za špatný film „The Legend of the 7 Golden Vampires“ nepovažuji.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (upíři)


Přidat komentář