The Limehouse Golem (2016)

70%
Londýn v době Jacka Rozparovače se mi prostě nesmírně líbí.

The Limehouse Golem

Velká Británie, 2016, 109 minut

 

Režie: Juan Carlos Medina

Scénář: Jane Goldman podle románu Petera Ackroyda

Hrají:

Douglas Booth (Dan Leno)

Olivia Cooke (Lizzie Cree)

Sam Reid (John Cree)

María Valverde (Aveline Ortega)

 

Nebudu tvrdit, že je snímek „The Limehouse Golem“ dokonalým kouskem historického hororu, nebo možná spíše detektivního thrilleru s hororovými prvky, ale prostě se mi ten snímek zamlouval, a to hned ve více ohledech, i když musím pominout skutečnost, že scénář má svoje chyby a nemá až tak dobrý tah na bránu, jaký bych si vzhledem k prostředí rozparovačského Londýna.

Někdo se jen dívá, někdo skanduje.

Ano, film „The Limehouse Golem“ se odehrává v době, kterou máme spojenou právě s Jackem rozparovačem, i když události, které jsou popisovány ve filmu „The Limehouse Golem“ se měly odehrát ještě osm let před řáděním jednoho z nejslavnějších sériových vrahů lidské historie. Na rozdíl od řádění Jacka Rozparovače ale není jasné, jaký je vzorec působení Golema.

Chudák malá.

Jak název napovídá, „The Limehouse Golem“ je filmem, kde je z vražd podezíraný Golem, tedy bájné stvoření židovské mytologie, kterého dobře známe. Tvor, který je splácaný z hlíny a oživen, aby sloužil svému stvořiteli, nejspíš rabínovi, který ho oživí magií. Dá se předpokládat, že vraždy budou mít souvislost s židovským obyvatelstvem, ale stopy vedou i do jedné divadelní společnosti.

Taková něžná.

Vraždy vyšetřuje John Kildare (Bill Nighy), který se snaží osvobodit Lizzie Cree, která byla z vraždy obviněna. Podle jeho mínění vedou stopy jinam, nejspíš k Johnovi Cree, jejímu manželovi. Případ nás dostává do londýnských ulic, do herecké společnosti, ale i do knihovny. Prostředí je dle mého názoru velmi dobré, i když si myslím, že mohlo být využito pro ještě trochu temnější podívanou.

A už po ní jdou!

Britský hororový snímek „The Limehouse Golem“ není z těch, které vás naprosto dokonale ohromí, ale nemůžu si pomoct, mě tenhle detektivní exkurz do starého Londýna bavil. Ta doba mi prostě učarovala a snad všechno, co se v ní odehrává a není to vyloženě odfláklé, mě dovede zaujmout. Filmu „The Limehouse Golem“ a myslím, že si zaslouží alespoň trochu lepší hodnocení, než obecně má.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (vrazi, mysteriózní)


Přidat komentář