The Manitou (1978)

70%
Jediný film podle románu Grahama Mastertona.

The Manitou

Kanada, USA, 1978, 104 minut

 

Režie: William Girdler

Scénář: William Girdler, Jon Cedar a Thomas Pope podle románu Grahama Mastertona

Hrají:

Tony Curtis (Harry Erskine)

Michael Ansara (John Singing Rock)

Susan Strasberg (Karen Tandy)

Stella Stevens (Amelia Crusoe)

 

Ale jo, já si tentokrát dovolím nebýt tak kritický, snad i proto, že jsem předlohu nečetl a nemám srovnání. Snímek „The Manitou“ se mi ale líbil. Líbilo se mi, jaký to má nádech konce 70. let, skoro už tedy osmdesátek, líbilo se mi, jak je to krásně ujeté a mimo jiné i to jak je to místy zatraceně krvavé. A tak jsem rád, že jsem mohl vidět něco od Grahama Mastertona zfilmované.

Třeba tam budou i necenzurovaná prsa.

I když toho Graham Masterton napsal opravdu hodně, z filmovými adaptacemi rozhodně nemá štěstí a „The Manitou“ je vlastně jediným filmem, který byl podle jeho románové předlohy natočen. Pak tedy ještě bylo jeho jméno uvedeno u tří dílu seriálu „The Hunger“, ale to už je všechno. Na filmové adaptace tenhle velmi plodný autor neměl štěstí, stejně jako my nemáme štěstí na česká vydání jeho knih.

A jo, jsou tam.

Dobře, přestanu si stěžovat protože toho od Mastetona na trhu máme v poslední době trochu víc, i když spíše detektivního. Vraťme se ale k filmu „The Manitou“, který je hezkou ukázkou toho, jak bizarní věci se někdy natáčeli. Zezačátku to přitom tak divné není jde jen o to, že Karen Tandy (Susan Strasberg) má na těle nádor, který vypadá nebezpečně a měl by se operovat. Jenže tak jednoduché to nebude.

Ošklivé... mimino?

Nádor není přirozeného charakteru, v tomhle smyslu tedy není dílem nemoci, ale něčeho, co se do Karen dostalo. Lidé jí chtějí pomoct, především pak Harry Erskine (po dlouhé době jsem zase viděl Tonyho Curtise), který se trochu věnuje nadpřirozeným věcem. I když rozhodně není médium, spíše tak trochu šarlatán, ale milý. Jenže právě nadpřirozeno se dostává napovrch. Nádor by totiž mohl být zárodek indiánského ducha.

Hodně ošklivé.

Kanadsko-americký snímek „The Manitou“ má skvělou gradaci v tom smyslu jak bizarním se stává, ale i v tom smyslu, jak moc odporné to je. Stále odpornější a stále bizarnější. A to se mi na snímku velmi líbilo. Navíc je tu Tony Curtis, který i v té sobě uměl hrát a nepohrdl ani rolí, jež by jiní velikáni filmu mohli odmítnout. Film mě potěšil, ale jsem rád, že zatím nemá srovnání s předlohou.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové filmy (gore)


Přidat komentář