The Monster (2016)

70%
Příšera čeká v lesích na matku a její malou dcerku.

The Monster

USA, 2016, 91 minut

 

Režie: Bryan Bertino

Scénář: Bryan Bertino

Hrají:

Zoe Kazan (Kathy)

Ella Ballentine (Lizzy)

Aaron Douglas (Jesse)

Christine Ebadi (Leslie Williams)

 

Jednoduchý, ale výstižný název. „The Monster“. Tohle zní dobře. Řekne všechno, ale přitom neřekne to hlavní – o čem snímek s tímto názvem vlastně bude a jak bude monstrum, které by se zde mělo objevit, vypadat, protože co si budeme povídat, u podobných filmů je stěžejní faktor, jak se monstrum povedlo, jak bylo designově zvládnuté, ale i jak bylo zvládnuté pohybově.

 Pšš, nebo přijde!

V tomhle směru se musí uznat, že se tvůrcům dařilo a přišli s relativně originálním designem, i když by se dalo trochu odkazovat na filmy s vlkodlaky nebo lehce i na sérii „Jeepers Crepers“. Ale to v zásadě nevadí, protože snímek je v tomhle ohledu silný a dovede monstrum a jeho čas na plátně gradovat vhodným způsobem. Ze začátku vlastně ani nevíte, proč by tohle měl být monster snímek.

 Co to leží na silnici?

Zoe Kazan si zahrála mladou matku, která je sama na svou dceru, jež není zrovna snadno zvladatelná. Malá Lizzy je docela parchant, a když není po jejím, tak je zle. Společně se musejí vydat za Lizzyiným otcem, což je prvek, který rozpoutá všechno, co se dál děje. Dochází k poměrně klasické situaci, kdy dvojice má dopravní nehodu. Jsou v pořádku, ale auto je nepojízdné.

 Zub, nebo dráp?

Jasně, na nepojízdném autě by ještě nebylo nic tak strašného, ale ono to skoro vypadá, že venku je něco, co je jen tak nenechá vylézt pod širé nebe. A pokud už se jim někdo rozhodne pomoct, nebude mít na růžích ustláno a bude mít co dělat, aby vůbec přežil. Většinou nepřežije. Venku je něco divokého. A ne, nebude to vzteklé zvíře, tohle bude ještě něco jiného, i když zvířecí rysy to má také.

 Monstrum už jde.

Snímek „The Monster“ dokazuje, že horory s příšerami nejsou mrtvým žánrem a že se jedná stále o žánr, který má co nabídnout. Film dobře využívá atmosféru noci, dobře využívá napětí a gradaci, a to přitom na velmi omezeném prostoru, kde se odehrává. K tomu velmi příjemná hrdinka, což jsem nečekal, ale Zoe Kazan zvládla svůj part na výbornou. Jen víc podobných filmů s příšerami.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (příšery, survival)


Přidat komentář