Them! (1954)

80%
Zase jednou tu máme pořádné béčko z 50. let, kde jsou přesně ta správná obří monstra, ale k tomu ještě výborné provedení, kde se úplně nešetřilo financemi.

 

Them!

Them!

USA, 1954, 94 minut

 

Režie: Gordon Douglas

Scénář: Ted Sherdeman, Russell S. Hughes a George Worthing Yates

Hrají:

James Whitmore (Seržant Ben Peterson)

Edmund Gwenn (Dr. Harold Medford)

Joan Weldon (Dr. Patricia Medford)

James Arness (Robert Graham)

 

Zase jsme zpátky v 50. letech minulého století, a to rovnou ve Spojených státech amerických, konkrétně v místě, které se nachází nedaleko oblasti, kde byla vypuštěna první atomová bomba. Zase, když už nic jiného, bylo od Amíků ohleduplné, že testy prováděli především na svém území. Kromě toho, že trochu šetřili životní prostředí jinde, mohlo vzniknout velké množství hororových filmů, které se věnují změnám, jež jsou s radiací spojeny. Mezi ty méně realistické patří právě „Them!“, mezi ty, které jsou méně fantaskní, pak Cravenova klasika „Hory mají oči“.

Tohle je vážně velkej mravenec.

„Them!“ se odehrávají nedaleko pouště, kde se jednoho dne prochází jedna holčička. Její pohled je trochu děsivý, jako kdyby viděla něco, co takhle malá vidět neměla. V domě jejích rodičů policie nachází poničené věci, jako kdyby zde něco zaútočilo, ale za jakým důvodem? Kde jsou rodiče dívenky? A co se jí stalo? Jeden z policistů by mohl odpovědět, kdyby ho to také nedostalo. V poušti kolem je pravděpodobně něco, co by se zde nacházet nemělo. Netrvá dlouho a zjistíme co.

Další velkej mravenec číhá dole.

Padesátá léta přinesla strach z atomové bomby. Pokud ji byli schopni shodit Američané, co když to udělá někdo jiný? Co když to udělají Rusové? Jaké budou následky? Na tohle téma se dají natočit mnohé filmy, některé lepší, některé horší. „Them!“ patří rozhodně mezi ty lepší. Není to až tak příběhem, který zase není tak inovativní. Hlavní je totiž provedení. Padesátkové filmy velmi často trpěly tím, že nebylo mnoho peněz na nějakou lepší produkci – viz filmy Eda Wooda.

Co asi holčička viděla? Ano, velkýho mravence.

„Them!“ je filmem, který se nenatáčel jako levná podívaná, kde byla snaha efekty co nejvíce zjednodušit, ale naopak zde byla snaha o co největší realističnost – v rámci možností samozřejmě. Vojenské plánování, to není jen nějaká uzavřená kancelář, kde se dovídáte o tom, jak útok dopadl. Přímo sledujete, jak k vojenské akci dochází, vidíte použití zbraní. Jasně, dneska to není nic skvělého, ale na svou dobu se mi to hodně líbí. Efekty jsou vůbec povedené, což souvisí i se samotnými monstry, která jsou dostatečně uvěřitelná. Ne nadarmo byl snímek nominován na Oscara za nejlepší efekty.

A ještě jedna momentka s velkým mravencem.

„Them!“ je esencí toho lepšího, co mohla 50. léta nabídnout. Máme tu monstra, která mají být odstraněna, postavy, které jsou docela uvěřitelné, akce, které nejsou úplně slabé, a nakonec i příběh, který je sice klasikou žánru, ale sem tam je schopný vyvolat i nějaké ty emoce. Nečekejte skvělou sociální kritiku, nečekejte výtečný protiamerický film. Prostě se připravte na dobrý monster horor z 50. let, kde se nebudete tolik bát, ale znechucení odcházet nebudete.

 

Hodnocení: 65%

Hororové filmy (příšery, béčka, zvířata)


Přidat komentář