Úplné bezvětří (1989)

70%
Konečně - alespoň pro mě - nějaký australský film, konkrétně horor, který stojí za to. Není to žádné maso, ale pěkně psychologická klasika.

 

Úplné bezvětří

Dead Calm

Austrálie, 1989, 96 minut

 

Režie: Phillip Noyce

Scénář: Terry Hayes podle románu Charlese Williamse

Hrají:

Nicole Kidman (Rae Ingram)

Sam Neill (John Ingram)

Billy Zane (Hughie Warriner)

 

To se tak stane, že se sejdou tři dobří herci, kteří mají ty největší úspěchy ještě před sebou. Nicole Kidman je mladá a krásná a na svého Oscara teprve čeká, Sam Neill už má za sebou více jak deset let herecké kariéry, ale i on má ještě to nejlepší zapsáno ve své budoucnosti, a nakonec Billy Zane, který se později vyprofiluje ve velmi aktivního herce, a točí několik věcí za rok, ať už pro plátna anebo obrazovky. Tyhle tři osobnosti si pod taktovku vzal Phillip Noyce, který se měl v následujících letech proslavit filmy jako „Sběratel kostí“, „Vysoká hra patriotů“, „Tichý Američan“ nebo „Salt“. Scénář přidal Terry Hayes, který má na svědomí například scénáře k filmům „Z pekla“ nebo „Vertical Limit“.

Manželé na moři mají své tajemství.

Všichni se v následujících letech podílely na filmech s velkou a drahou produkcí, ale „Úplné bezvětří“ je jejich naprostým opakem. Je komorním snímkem, který se odehrává na moři a na který později navázal například takový „Útes smrti“ – to jen abychom zůstali ve stejných geografických délkách a šířkách, kvalitou je „Útes smrti“ jinde. Osamělost oceánu a jeho tajemnost vždy lákala k tomu, aby zde filmaři natáčeli snímky děsivé, hororové a napínavé. „Úplné bezvětří“ je přesně takovým filmem, a to říkám i přesto, že se jedná o film australský, které příliš v oblibě nemám. Ale dobrý snímek se prostě pozná.

Neberte stopaře. Na vodě už vůbec ne.

Abych ale na „Úplné bezvětří“ nepěl jen samou chválu, přece jen to není film, který by byl bez chybičky. Atmosféra je zde rozmělněná, což je dáno docela dlouhou stopáží, hlavně když si uvědomíme, že celou dobu koukáme jen na tři herce, kteří film sice dobře táhnou, ale ani oni nedokáží vždy vyplnit hluchá místa, kdy sem tam se prostě nic neděje. Pořád je to jen plavba po oceánu, která prostě může být sem tam nudná. Nesedí mi ani úvod filmu, který se snaží trochu zbytečně vysvětlovat a vkládat do filmu nějakou hloubku, která zde stejně není. Zemřelo jim dítě a oni se vydali na plavbu? Dobře, chápu, ale proč to není dál nějak rozvedeno? Proč to nemá na hrdinku větší vliv? Takhle je to jen zbytečné natahování stopáže, které by slušelo klidně jen 80 minut.

Tenhle pohled je hodně vyzývavý.

Herecké výkony jsou dobré, o tom žádná. Sam Neill sice nemá moc co hrát, skoro nic ve filmu neřekne, za to Nicole Kidman ukázala, že hrát umí a hlavně, že je krásná, což se postupem let nějak vytratilo. Na vině nebude stárnutí, ale spíš jen hollywoodský styl života (rozuměj umělé vylepšování těla). V některých scénách mi připomíná Sigourney Weaver, což rozhodně myslím jako velkou poklonu. Její postava je lidská, schopná udělat všechno pro záchranu, protože zoufalá situace ani nic menšího nevyžaduje. Billy Zane je pak dobrý psychopat, kterému finále přejete.

Lidi! Kde mám nohy?

„Úplné bezvětří“ je jedním z australských filmů, které i v současné době můžeme na našich obrazovkách vidět poměrně často. Skoro mám pocit, že jednou za rok minimálně. Film si to asi zaslouží, na televizní obrazovky se hodí a člověk si jej užije, i když je asi pravdou, že pokaždé ho v programu vyhledávat nebude. Chemie mezi herci funguje a napětí zde také nechybí.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (mučení, vrazi)


Přidat komentář