Uteč (2017)

90%
Jeden z nejlepších hororů posledních let.

Uteč

Get Out

USA, 2017, 104 minut

 

Režie: Jordan Peele

Scénář: Jordan Peele

Hrají:

Daniel Kaluuya (Chris Washington)

Allison Williams (Rose Armitage)

Catherine Keener (Missy Armitage)

Bradley Whitford (Dean Armitage)

 

Když jsem viděl, jaká má film hodnocení, jak je očekáván, říkal jsem si, jestli je vůbec možné, aby horor něco takového dokázal. Je to vůbec horor? Netvrdím, že Jordan Peele není originální tvůrce, ale jeho „Keanu - Kočičí gangsterka“ nemělo až takové ambice, nemluvě o tom, že se nejednalo o horor. Jordan Peele se přece jen více uvedl jako komik. Jordan to však dokázal a natočil jeden z nejnepříjemnějších a nejoriginálnějších hororů posledních let.

Vůbec to není k pláči...

Mimochodem, anotace zní zajímavě: „Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme.“ Z tohohle rozhodně necítíte horor na sto honů, ale cítíte tam něco, co se bude zabývat tématem rasismu anebo alespoň postavení bílých a černých.

Na cestě za jejími rodiči.

Ano, k tomu skutečně dochází, ale ani v tomhle ohledu není snímek prvoplánový, naopak, součástí jeho pointy je obrácení rasismu naruby, a to ve skutečně bizarním a absurdním finále, kdy pochopení toho, co se vlastně děje, je skutečně zážitkem, který vás ani nemůže napadnout. Tohle je potřeba si prožít a vidět na vlastní oči, protože je to prostě dobré, nečekané a skoro neuvěřitelné.

Sluhové jsou nevychovaní.

Jordan Peele je originální autor a jeho příběhy jsou specifické tím, že vás dovede odzbrojit scénami, které vidíte. Mohou napadnout skutečně jen někoho. A že se z obyčejné návštěvy u rodičů přítelkyně vyklube tak nepříjemný zážitek, to se na začátku nedá čekat. Ale jakmile vidíte tu gradaci, jednotlivé scény, kdy se děsíte toho, co asi znamenají, musíte se ošívat. A nejkrásnější na tom je, že nebylo potřeba příšer, duchů, ale prostě jen lidí.

A divní...

Atmosféra filmu „Uteč“ je jeho silná stránka, kdy některé scény jsou skutečně natočeny tak úchvatně nepříjemně, že budete zírat. Třeba jen scéna s běžcem, z té doslova mrazí. Ale skutečným silným prvkem filmu jsou herecké výkony, kdy hlavně Daniel Kaluuya a herci v domácnosti u Armitageových neskutečně hrají jen obličejem a emocemi. Skvělý zážitek, který uvádí česká kina!

 

Hodnocení: 90 %

Hororové filmy (survival)


Přidat komentář