Uvnitř (2007)

70%
Další ukázka toho, že Francouzi nemají strach a jdou do drsného hororu naplno. Tohle je pořádný nápor na vaší psychiku.

Uvnitř

À l'intérieur

Francie, 2007, 82 minut

 

Režie: Alexandre Bustillo a Julien Maury

Scénář: Alexandre Bustillo a Julien Maury

Hrají:

Alysson Paradis (Sarah)

Jean-Baptiste Tabourin (Matthieu)

Nathalie Roussel (Louise)

Béatrice Dalle (Žena)

 

Úvod snímku vám dá trochu tušit, o co „Uvnitř“ půjde. Tohle není rádoby snuff film, to rozhodně nečekejte, i když se vám to někdo bude snažit říct. Na druhou stranu rozhodně nelze popřít, že by se jednalo o snímek laskavý, naopak, je možné ho označit za torture porn. „Uvnitř“ je kousek, který má nejen touhu ukázat vám násilí v jeho opravdu zvrácené podobě, ale zároveň se vám snaží představit nějakou myšlenku.

Hrůzostrašné, a to se jenom dívá.

„Uvnitř“ začíná digitální scénou, kdy sledujeme dítě, které je ještě v břiše matky. Hezky si plave ve svém vaku, ale pak najednou dochází k nečekané události. Dítě sebou trhne. Jako kdyby matka skočila. Anebo jako kdyby sebou hodně mrštila. Třeba... třeba během dopravní nehody. Tahle scéna je sama o sobě hodně znepokojující, ale ony přijdou ještě další, které vás zaujmou, znepokojí a možná zhnusí ještě více.

Deset způsobů, jak použít nůžky.

Sarah není zrovna hrdinkou, kterou byste si zamilovali. Je těhotná, to je sice hezké, ale je to na první pohled temná postava, je na ní něco špatně. Snad je to právě tou dopravní nehodou, při níž očividně zemřel někdo, kdo jí je velmi blízký, pravděpodobně přítel, manžel, otec dítěte, něco z toho. Událost Sarah poznamenala skutečně hodně, ale to ještě neví, co je pro ni přichystáno.

Tohle je devátý.

Jsou Vánoce a Sarah ještě stále není v pořádku, má zlé sny a nemůže se vzpamatovat z toho, co se stalo. Pak najednou někdo zaklepe na dveře a pro Sarah se celý světa naprosto převrátí. Je za nimi žena, které jde očividně pouze o jedno. Způsobovat bolest a prolévat krev. Přesto – pokud nejste slabší povahy a tohle snesete – budete mít pocit, že tady jde přece jen o něco víc, než jen o samotné násilí. Pořád vás bude strašit ta zásadní otázka: Proč to ta ženská sakra dělá?!

Hrůzná scéna. Tohle je ještě selanka.

Jestli očekáváte nějakou překvapivou odpověď, možná budete zklamáni, ale tvůrci excelují v jiné oblasti. To, co se naskýtá vaším zrakům, to jsou skutečně krvavé orgie. Krev zde stříká, teče, rozprskává se, vytéká, atd. Je jí zde opravdu tolik, že se vám bude zvedat žaludek. Hlavně finální scéna je naprosto ohromující a je to nádherná ukázka toho, jak reálné dokáží současné filmy být. Reálné a hnusné. Efekty a masky, které jsou realistické, mě fascinují, a tohle je opravdu vrchol umění – bizarního a odporného.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (gore, mučení, hnus, vrazi)


Přidat komentář