V pasti: 1. sezóna

60%
Islanďané ukazují sílu v pomalém tempu.

V pasti: 1. sezóna

10 dílů, 2016

 

Tvůrce: Baltasar Kormákur

Hlavní postavy:

Ólafur Darri Ólafsson   (Andri Ólafsson)

Ilmur Kristjánsdóttir (Hinrika Kristjánsdóttir)

Ingvar Eggert Sigurðsson (Ásgeir Þórarinsson)

 

Po seriálu „Most“, který byl ve švédsko-dánské koprodukci, jsem byl docela zvědavý na to, jak se podařilo natočit seriál „V pasti“, tedy alespoň jeho sezónu, který má produkci islandskou, což i na severský thriller vypadá celkem nově, zajímavě. A rozhodně se mu musí nechat, že to není jen další severská detektivka s hodně temnými prvky. Ne, tohle je hodně specifický thriller.

 Sněhu bude dost.

Na seriálu „V pasti“ zaujme skutečnost, že se jedná o seriál, který má velmi zvláštní tempo. Jako kdyby se zde netlačilo na pilu, jako kdyby nebylo potřeba seriál někam hnát, prostě se jede na to, že film má svoje tempo, které je velmi spojeno s tím, jaké je na Islandu podnebí. I když má tvůrce seriálu Baltasar Kormákur už světové renomé, ukazuje především to, že svůj domovský Island zná velmi dobře.

 Je ho pořádný kus.

Když se na seriál „V pasti“ díváte, budete mít pocit, že jste skutečně na Islandu, a možná budete mít pocit, že to je hodně zvláštní svět, jako kdyby se v některých ohledech velmi lišil od toho našeho. Ano, možná je to dáno podnebím, ale jsou to i samotní lidé a to, jak jsou Islandem ovlivněni a jak se naučili žít trochu jinak. Třeba i proto, že je mnohdy odříznou sněžné bouře.

 Všichni jsou dost v klidu.

Právě jedna taková bouře odřízla městečko, které hraje v seriálu také jednu z hlavních rolí. To odříznutí je problematické hlavně proto, že zrovna v téhle době dochází v oblasti k vraždám. A nejsou to vraždy nijak pěkné. Těla jsou hodně znetvořená, chybí jejich části. A s takovým tajemným a brutálním vrahem se musí potýkat lokální policie o počtu tří lidí, a to bez pomoci schopnějších nebo zkušenějších složek.

 Těla jsou hodně zohavena.

Na jednu stranu se mi líbilo, jak je seriál „Trapped“ pojat – pomalé tempo, do jisté míry takové klidné, ale asi tak jako pomalu se valící lavina z bahna. Nakonec vás dovede semlít, hlavně proto, že jsou zde scény, které rozhodně nejsou pěkné na pohled. Ale dějově mě to nedokázalo nadchnout a prostě jsem islandský seriál – alespoň jeho první sezónu – tak nějak sledoval bez skutečného zájmu.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář