Vetřelec: Covenant (2017)

60%
Čekání stálo za to, ale že by vás tenhle "Vetřelec" odrovnal, to ne.

Vetřelec: Covenant

Alien: Covenant

USA, Velká Británie, Austrálie, Nový Zéland, Kanada, 2017, 122 minut

 

Režie: Ridley Scott

Scénář: Jack Paglen, Michael Green, John Logan a Dante Harper podle postav Dana O'Bannona a Ronalda Shusetta

Hrají:

Michael Fassbender (David / Walter)

Katherine Waterston (Daniels)

Billy Crudup (Oram)

Danny McBride (Tennessee)

 

Tak jsme se zase dočkali a je tu pokračování „Vetřelce“. Anebo vlastně ne... I když je název trochu zavádějící, tohle ve skutečnosti není pokračování snímků s „Vetřelcem“ v názvu, ale jedná se o pokračování snímku Prometheus, kdy na sebe oba filmy navazují poměrně úzce a v ději je jen několik let odstup. Ridley Scott tak chce názvem ujistit, že tentokrát dojde k pořádnému propojení.

 Výprava vetřelecká k břehům planety...

Snímek „Vetřelec: Covenant“ váhá. Váhá mezi tím, jestli být jen hororem, anebo sci-fi filmem. To by na škodu nebylo. Váhá mezi tím, jestli být jen akčním filmem, anebo i filmem, který chce říct něco víc, možná i rozebrat filosofii a kreacionismus. Jako kdyby se Ridley Scott vracel k původnímu „Vetřelci“, ale přitom chtěl být modernější a akčnější, více než hororový a skutečně chytrý. A to je škoda.

 Bombardování?

Už od začátku máte pocit, že jsou zde scény, které jsou tak nějak navíc, které jsou vycucané z prstu, které jen opakují dění toho, co jsme viděli ve filmu Prometheus anebo ve filmu „Vetřelec“. Tak nějak začínáte přemýšlet o tom, jestli to má být tribut filmům, anebo Ridley Scott a jeho scenáristé už vykrádají, co se dá proto, že nechtějí děj výrazně někam posunout, ale proto, že chtějí všechny filmy propojit za každou cenu.

 Může bolet.

Co se Scottovi skutečně daří, to je fakt, že film „Vetřelec: Covenant“ je dobrou podívanou. Je to akční, má to vizuální nápady, sem tam i dobrou postavu, i když u některých si budete říkat, jestli je takový režisér myslí vážně. Scény před výbuchem lodi jsou skutečně utrpením, naštěstí končí v plamenech poměrně rychle. Stejně to ale všechno směřuje k tomu, aby se odpovědělo na otázku „Jak?“. A na to odpověď dostaneme.

 A kdopak to přišel?

Ridley Scott jednoduše natočil snímek, který dělá to, co dělat měl. Spojuje film Prometheus s vetřeleckou sérií. Dělá to způsobem, který není moc okatý, ale který není ani nijak překvapivě promyšlený. Fanoušek dostane to, co očekává, navíc může sledovat nějaké návaznosti. Je to akční, má to tempo a je to vizuálně skvělé. Ale místy bohužel i trochu prázdné.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (příšery, survival, mimozemšťani)


Přidat komentář