Vražedná matka (1995)

20%
Patty McCormack se vrací v rádoby pokračování legendárního snímku "Bad Seed".

Vražedná matka

Mommy

USA, 1995, 89 minut

 

Režie: Max Allan Collins

Scénář: Max Allan Collins

Hrají:

Patty McCormack (Mommy)

Rachel Lemieux (Jessica Ann)

Jason Miller (March)

Brinke Stevens (Beth)

 

Max Allan Collins rozhodně není můj oblíbený tvůrce. Tohle jsem zjistil už ve chvíli, kdy jsem četl jeho románovou podobu snímku „Mumie“. Říkal jsem si, že tohle je přesně ten typ literatury, co už nikdy číst nechci. Komerční kus, který byl napsaný jen proto, že zde byl úspěšný film. Pokud si pamatuji, žádnou literární adaptaci filmu už jsem později nečetl. Navíc mě Collins odradil i svým stylem. Nemá moc velký talent, jen umí prodat to, co ze sebe vyždímá.

Tahle matka má... hodně velké, černé brýle.

A jak se ukázalo, s jeho filmy je to hodně podobné. V 90. letech natočil dva filmy a oba mají podobné názvy. Jedná se o menší sérii „Vražedná matka“, která, jak napovídá i český papírový přebal, je pokračováním klasického hororového snímku Bad Seed. Návaznost je zde v podstatě pouze v hereckém obsazení legendární Patty McCormack, která nám ale přece jen zestárla a už není démonicky roztomilá, už je jen stará.

Zatím je ještě v pohodě.

Nic proti ní, ale její sláva se nesla právě v duchu toho jednoho filmu. I když není špatná herečka, což dokázala ještě několikrát, ne však moc v hlavních rolích, Max Allan Collins není dobrý režisér a ani scénárista. Místo toho, aby dámu opěvoval, tak se její kariéru pokusil natrvalo zabít klišovitou hloupostí, která nemá špetku nápadu a jen kopíruje mnohé, co jsme již mohli vidět.

Patty nám holt trochu zestárla.

Ve snímku „Vražedná matka“ najdete mnoho odkazů – je zde trochu původní Bad Seed, ale spíš jen nádechem, je zde špetka „Osvícení“ a nakonec i třeba takový vzteklý Cujo. Max Allan Collins má oblíbené filmy, a tak se jimi inspiroval. Pro něj je asi celkem komplikované vytvořit něco skutečně originálního, co by alespoň trochu dýchalo novotou. Bohužel kvalita snímku ještě víc padá se špatnou kamerou, děsivým hudebním doprovodem a obecně vizuální fušeřinou.

Mrtvěji už by ani vypadat nemohla.

U některých filmů nevadí, že jsou levé, ale v tomhle případě ano. Bije to doslova do očí a navíc je k tomu ještě spousta špatných hereckých výkonů. Jediná, kdo hraje celkem dobře, je ta malá holka, ale je jí trochu moc. Navíc je všechno tak děsivě předvídatelné. Je to smutný film a mě je smutno z toho, že Collins pro Patty McCormack napsal takový podprůměrný blábol. Ale on je prostě patlal.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (béčka, vrazi, děti)


Přidat komentář