Yosei Gorasu (1962)

80%
Tentokrát to není o monstrech, ale o záchraně světa. Nějaké to nové monstrum se nám ale stejně prezentuje.

Yosei Gorasu

Japonsko, 1962, 88 minut

 

Režie: Ishirô Honda

Scénář: Takeshi Kimura a Jôjirô Okami

Hrají:

Ryô Ikebe (Dr. Tazawa)

Yumi Shirakawa (Tomoko Sonoda)

Akira Kubo (Tatsuma Kanai)

Kumi Mizuno (Takiko Nomura)

 

Ishirô Honda se proslavil především jako režisér kaiju snímků, ale ty rozhodně nejsou tím jediným, co natáčel, i když se na sci-fi skutečně zaměřoval nejvíce. „Yosei Gorasu“ je filmem, který je v první řadě sci-fi, a to poměrně klasického ražení, až v řadě druhé se jedná o snímek, který v sobě má nějaké to monstrum, ač to tentokrát vůbec není v hlavní roli. Jde primárně o záchranu Země.

Co uděláme, pane? V první řadě sundáme ty helmy.

Ani v tomto hájemství není japonský režisér Ishirô Honda úplně poprvé, protože o něco podobného mu šlo i ve snímku Uchu daisenso, který byl o bitvě mimo naši planetu. I tentokrát se jedná o nebezpečí z vesmíru, ale nepřichází ze strany mimozemšťanů, ale ze strany meteoritu, který na naši planetu míří. Podobná zápletka jako ve filmu „Armageddon“, ale tentokrát nás čeká skutečně originální řešení. Žádná těžební věž, ale opravdu pořádné jaderné motory.

Monster není nikdy dost.

Abych ale moc nepředbíhal a abych neprozradil zbytečně moc, což jsem asi přece jen udělal, tak se vraťme k tomu, kde je začátek. Na Zemi míří Gorasu (nebo Gorath), což je tedy meteorit, nikoli monstrum. Vesmírná mise je na asteroid vyslána a zjišťuje, že není možnost, jak udělat něco s asteroidem a Zemi zabezpečit. Je proto potřeba přijít s novým řešením, které přinese pozitivnější výsledek. To řešení se podle všeho nachází.

Jsou tyhle helmy lepší?

Aby nebyl snímek „Yosei Gorasu“ naprosto monster prostý, jedno se zde objeví – a jak je tak zvykem – jeho oživení je spíše náhodné, než záměrné. Jedná se o tvora, který je většinou označován jako Maguma. Je to vlastně obrovský mrož, což je ta nějak celé jeho potřebné popsání. Nic víc k němu není třeba říkat. V „Yosei Gorasu“ navíc nehraje hlavní roli, ale pouze roli vedlejší překážky. Monstrum, které by se řadilo mezi ta nejznámější, se z něj nikdy nestalo.

Parádní výzkumná stanice.

„Yosei Gorasu“ není filmem, který by byl celkově naprosto převratný, ale zase jsem se mohl zálibně kochat naprosto skvělými triky a vlastně i promyšleností některých prvků děje. Ve filmu dochází k obrovské záplavě, která je pojata velkolepě, navíc Země sama se začíná bouřit a ono to vypadá vizuálně skutečně skvěle. Ukázka toho, jak Japonci předběhli v tricích většinu západních tvůrců. A navíc to naprosto geniální řešení problému. Za to se prostě musí dát body navíc.

 

Hodnocení: 80 %

Hororové filmy (příšery, zvířata, mimozemšťani)


Přidat komentář