6 Plots (2012)

35%
Šest kamarádů a šest krabic, v kterých mohou umřít, pokud nebudou dodržena pravidla hry.

6 Plots

Austrálie, 2012, 91 minut

 

Režie: Leigh Sheehan

Scénář: Tim C. Patterson

Hrají:

Alice Darling (Brie)

Ryan Corr (Marty)

Penelope Mitchell (Jules Freeman)

Joey Coley-Sowry (Kyle Gruper)

 

Sem tam prostě chci vidět snímek, o kterém nic nevím, podívat se na něj a nechat se třeba i překvapit tím, jak je dobře natočený, jaké je v něm gore, jak je napínavý anebo třeba i tím, že je v něm překvapivě dobrá zápletka. Přesně tohle jsem měl se snímkem „6 Plots“, o kterém jsem nevěděl nic moc. Přiznám se ale, že mě skutečnost, že se jedná o thriller australský, nijak moc nedostala, protože filmy z téhle provenience obecně moc nemusím. On už ten jejich přízvuk je místy dost iritující.

 Zatím pohoda.

„6 Plots“ je thriller a tohle je označení, které ho popisuje skutečně nejlépe. Měl by být napínavý a primárně se očividně snaží i o to, aby zaujal zápletkou, která bude trochu zamotaná. Prostě klasický moderní thriller, který je napínavější na začátku než na konci, a to tím, že vytváří zajímavou hru s postavami a na diváka. Inspirace filmem „Saw“ je zřetelná, ale nikoli v oblasti gore.

 A jé, že by nechtěný telefonát?

Úvod filmu jasně nenasvědčuje tomu, co bude následovat. Seznamujeme se s několika protivnými teenagery a máme si k nim asi chtít vytvořit vztah, což moc dobře nejde. Jsou to hajzlíci, kteří se vloupají do luxusního sídla, aby si tam užili. Když se po divoké noci probudí, pouze jedna z nich je na svobodě, ostatní jsou zavření v dřevěných krabicích. Proč tam jsou? Kdo je tam dal? Kde jsou? Těch otázek je hodně, ale není moc času na odpovědi, protože ten, kdo je tam zavřel, si chce hrát.

 Nemilé probuzení.

Brie, jediná, kdo je na svobodě, se snaží svoje kamarády zachránit. Dochází tedy k pátrání, sem tam někdo umře, není to moc efektní a ani se moc nedá hrát na to, že si ty kruté osudy představujete. Prostě to nefunguje. Když už si o sobě snímek myslí, že je alespoň tajemný, nemá ve skutečnosti moc s čím hrát, protože karty jsou všechny rozdány a zase tolik postav, které by to mohly být, tam nejsou. Co mě celkem potěšilo, film se alespoň trochu snaží o emoce a v závěru mu to celkem funguje. Nikoli však herecky, v tomhle ohledu se jedná o snímek velmi toporný.

 Pěkný vizuál.

Thriller „6 Plots“ není úplně filmové zlo, ale stejně z něj budete mít pocit, že je to takové odfláknuté, nehezké. Herecké výkony jsou špatné, ale může za to i špatný scénář, který velmi špatně graduje uzavření osob v rakvích. Proč se víc nesnaží přežít? To není nikdo, kdo by se za každou cenu snažil dostat ven? Prokopat se? V hodně filmech mi chybí touha po přežit, a to mi vadí.

 

Hodnocení: 35 %

Hororové filmy (mučení)


Přidat komentář