A History of Violence (grafický román)

70%
"Dějiny násilí" jsou u nás známé hlavně jako film, ale byla to právě tato komiksová předloha, kterou si David Cronenberg vybral pro jeden ze svých filmů.

 

A History of Violence

Vydalo nakladatelství Vertigo, grafický román, 1997

 

Scénář: John Wagner

Kresba: Vince Locke

 

V nedávné době jsem se dostal ke dvěma zajímavým grafickým románům. Tím prvním byl komiks „A Friendly Game“, poměrně nový kousek, který se k nám nedostal a nejspíš ani nedostane. Tím druhým je ještě rozsáhlejší příběh (zhruba 300 stran) s názvem „A History of Violence“, který je i u nás známý pod názvem „Dějiny násilí“, i když pravda, není to proto, že by u nás komiks vyšel, ale proto, že i v našich kinech se objevil snímek „Dějiny násilí“, který má na svědomí režisér David Cronenberg.

Ukázka z amerického grafického románu A History of Violence.

Komiksy srovnávám hlavně proto, že se oba zabývají stejnou problematikou – násilím v lidském životě a co toto násilí plodí. Každý příběh je však naprosto jiný. I když i v „A History of Violence“ jsou děti, je zaměřeno na dospělé a na to, jaké mají jejich činy následky pro jejich budoucnost. Film jsem neviděl, k tomu se přiznám rovnou, alespoň ne ve chvíli, kdy článek píši. Srovnávat tedy nebudu a případné srovnání si nechám až na chvíli, kdy budu recenzovat film „Dějiny násilí“.

Ano, prvním důvodem, proč jsem si tenhle komiks zajistil, je právě skutečnost, že jej do filmové podoby adaptoval režisér Cronenberg, kterého velice uznávám. Také uznávám, že pokud má film komiksovou předlohu, rád si nejprve přečtu právě původní tištěnou verzi a pak až se podívám na film. Tohle jsem měl asi udělat u snímku Kovbojové a vetřelci, i když ono by to asi vyšlo na stejně. Ubohý výsledek filmu by se tím nezměnil.

Ukázka z amerického grafického románu A History of Violence.

„A History of Violence“ není tím druhem komiksu, který vás naprosto ohromí a uzemní. Osobně si myslím, že je to velmi dobře odvedená práce, ale je to taková jednohubka – ano, to říkám u komiksového románu – kterou slupnete, něco to ve vás zanechá, ale ty chutě postupně vymizí a vy si pamatujete jen nějaké ty pocity, které to ve vás vyvolalo. „A History of Violence“ se nesnaží ohromit. Příběh není přímo jednoznačný, ale drží se v jasných mantinelech a příliš z nich nevybočuje. Vlastně se dá říct, že je to klasický mafiánský příběh, klasická zápletka odplaty, která je díky pečlivé práci scénáristy rozpracována do podoby, která zaujme.

Ukázka z amerického grafického románu A History of Violence.

A zaujme i kresba. I když „A History of Violence“ vyšlo u Vertiga, drsnější odnože DC Comics, zůstalo u černobílé kresby. Tentokrát skutečně jen černá a bílá, žádné odstíny šedi. Jen tuš a šrafura. Opět se, podobně jako například u komiksu „Z pekla“, může zdát, že kresba je odbytá, ale je to jen proto, že čtenář je zvyklý na „dokonalou“ kresbu superhrdinského komiksu. V tomhle případě ale opět kresba skvěle kooperuje s příběhem a dokresluje ho. Násilí je zde prezentováno jako násilí, a i když je krev černá, stejně je červenější než mnohá filmová.

Ukázka z amerického grafického románu A History of Violence.

Vince Locke, který se podílel i na komiksu „Sandman“ odvedl dobrou práci, i když je jeho kresba poměrně kostrbatá. Stejně vždycky poznáte, co přesně se děje. To u některých kreslířů, kteří používají barvy a „dokonalejší“ kresbu, někdy možné není. A myslím, že tohle je dar. Umět sdělit to, co má být sděleno, ať už je styl jakýkoli. „A History of Violence“ si užijete, protože je to prostě dobrý komiks, s dobrým příběhem. Jen vám v mysli asi dlouho nezůstane, protože zase není tak novátorský.

 

Hodnocení: 70%

Hororové knihy (komiks, vrazi)


Přidat komentář