Abbott a Costello potkávají dr. Jekylla a pana Hydea (1953)

50%
Abbott a Costello, tentokrát ne tak vtipně...

Abbott a Costello potkávají dr. Jekylla a pana Hydea

Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde

USA, 1953, 76 minut

 

Režie: Charles Lamont

Scénář: Lee Loeb, John Grant, Sid Fields, Grant Garett a Howard Dimsdale

Hrají:

Bud Abbott (Slim)

Lou Costello (Tubby)

Boris Karloff (Dr. Henry Jekyll / Mr. Hyde)

Craig Stevens (Bruce Adams)

 

Bud Abbott a Lou Costello byli docela oblíbenou komediální dvojicí, která si brala na paškál známé filmy, především hororové, a natáčela na jejich základě parodie, ale točili i vlastní, relativně originální filmy. Prostě to byli baviči v první řadě a na samotném žánru filmu mu až tak nezáleželo, důležité bylo, aby z toho pořád nakonec vylezla komedie. A to se jim většinou dařilo.

Je to Boris???

Snímek „Abbott a Costello potkávají dr. Jekylla a pana Hydea“ patří mezi ty komedie, kde si za základ brali hororovější téma, které samozřejmě obrátili takovým způsobem, aby to bylo vtipné. Jenže právě na filmu „Abbott a Costello potkávají dr. Jekylla a pana Hydea“ se ukazuje, že to ne vždy funguje, a to i přesto, že máte k dispozici hororového parťáka, v tomhle případě jednoho z nejlepších.

Nějaká dáma.

Hlavní roli – samořejmě po ústřední humorné dvojici – totiž ve filmu „Abbott a Costello potkávají dr. Jekylla a pana Hydea“ má Boris Karloff, a to je jedna z hororových legend největší. Tady si opět nechal nasadit masku, protože on je doktorem Jekyllem, ale také panem Hydeem a nenechá se tu nikým zastupovat, což je docela fajn. Přesto to nějakým způsobem nestačí.

Tys to byl!

Snímek „Abbott a Costello potkávají dr. Jekylla a pana Hydea“ je prostě trochu nudný. Je tu základní linka s Jekyllem a Hydeem, kdy ani samotná proměna není nic skvělého, prostě jen prolínačky obrazů, a do toho se tu pak objeví postavy, které jsou hrané Abbottem a Costellem. To nepřinese nijak moc vytržení, prostě jen Lou Costello trochu blbne, což je fajn, ale že by to byl odzbrojující humor... to zrovna ne.

Co jsi zač?!

Americký snímek „Abbott a Costello potkávají dr. Jekylla a pana Hydea“ ukazuje, že ani Bud Abboott a Lou Costello vždy nepřišli s komedií, která by byla skutečně dechberoucí. A tohle je zrovna jede z těch případů. Není to vyloženě špatné, ale tahle dvojice to umí mnohem lépe. Jako kdyby si tady nechali pro sebe malý prostor a ani ten nedokázali pořádně využít ku prospěchu filmu.

 

Hodnocení: 50 %

 

Hororové filmy (vědci, komedie)


Přidat komentář