Abbott and Costello Meet the Mummy (1955)

55%
Abbott a Costello se tentokrát setkali s mumií.

Abbott and Costello Meet the Mummy

USA, 1955, 79 minut

 

Režie: Charles Lamont

Scénář: Lee Loeb a John Grant

Hrají:

Bud Abbott (Pete Patterson)

Lou Costello (Freddie Franklin)

Marie Windsor (Madam Rontru)

Michael Ansara (Charlie)

 

Bud Abbott a Lou Costello si vydobyli ve své době docela zajímavé postavení, protože lidé do kina nechodili na postavy, které ztvárnili, ale chodili na ně samotné. Proč jinak by se snímky jmenovali třeba zrovna „Abbott and Costello Meet the Mummy“, i když oba herci zde hrají postavy, jež mají svoje vlastní jména. Abbott a Costello se ve své době stali určitými komediálními kulty.

S těmi dvěma se bát nebudete.

Snímek „Abbott and Costello Meet the Mummy“ se vací k jednomu z klasických universalovských monster, i když se jedná o příšeru, která si rozhodně nezískala takovou slávu jako třeba Dracula nebo Frankensteinovo monstrum. Přesto si mumii zahráli skvělí herci jako Boris Karloff (ten v první filmu pro Universal) anebo Lon Chaney Jr. (ten si mumii užil rovnou ve třech filmech – třetím, čtvrtém a pátém universalovském).

Ale možná se sem tam zasmějete.

Komediálně laděný film „Abbott and Costello Meet the Mummy“ přichází v podstatě jako šestý snímek v řadě, protože i tento kousek produkovalo studio Universal, a i když se mumie jmenuje Klaris, je celkem jasné, že je to jen odvozenina od Kharise, jak se mumie jmenovala ve všech předchozích filmech. Zachováno je pak i prostředí, kdy děj by se měl odehrávat v Egyptě, ač je točeno jen v interiérech.

Pěkný plakát.

Bud Abbott a Lou Costello sází na grotesku a její odkaz, který přece jen v 50. letech už dozníval a jejich skeče nejsou tak skvělé. Najdeme zde klasickou pohybovou komedii, která hlavně v případě Lou Costella funguje v mimické oblasti, i když po nějaké době si budete říkat, že těch jeho ksichtů je nějak moc a že už jsou celkem průhledné a opakující se. Sem tam vás ale dovede rozesmát.

Film, kde se nic nebere vážně.

Americká komedie „Abbott and Costello Meet the Mummy“ není vyloženě třaskavá, ale sem tam se zde najde humor, který vás pobaví, ať už je to situační komika, nějaká ta hláška anebo třeba jen pitvořící se herec. Mumie se tímhle filmem nikam neposouvá, není zde žádný lepší příběh, nic, co by skutečně dovedlo zaujmout víc než jen ta komika. Ale na jedno podívání to pobavit může.

 

Hodnocení: 55 %

 

Hororové filmy (příšery, komedie)


Přidat komentář