Abducted (2013)

55%
"Abducted" je snímek o tom, jak bylo pár lidí uneseno a jaké to mělo následky. Zní to celkem povědomě.

Abducted

USA, 2013, 96 minut

 

Režie: Lucy Phillips a Glen Scantlebury

Scénář: Lucy Phillips a Glen Scantlebury

Hrají:

Tessa Ferrer (Jessica)

Emily Graham-Handley (Summer)

Jelly Howie (Tiffany)

Trevor Morgan (Dave)

 

Máme rádi strach. Proč jinak bychom se dívali na horory? Klaustrofobní horory jsou jedněmi z nejlepších, protože vytvoření atmosféry je zde celkem jednoduché. Někdy k tomu stačí H. R. Giger a jeho umění, někdy prostě jen jedna uzavřená místnost, jako nás dostal první díl „Saw“. Navíc, jak se dá snadno domyslet, natočit takový horor, když nemáte moc velké nároky, je celkem levné. Kolik to musí stát, když skupinu neznámých herců zavřete do jedné místnosti? Anebo i do většího komplexu, který už se nejspíš ani nevyužívá a jen tak stojí ladem?

Já vím, žer čtyřka není úplně standardní...

Náklady jsou nízké, navíc trend ruční kamery tomu ještě napomáhá. Co je tvůrcům ku cti, tak na ruční kameru se vykašlali a většina filmu „Abducted“ je natáčena profesionálně, žádné roztřesené záběry. Sem tam se objeví záznam z mobilního telefonu, ale není to využíváno nějak moc, spíš jen jako takové oživení, což v tomhle případě zase tak moc nevadí. On ten obraz má pořád výbornou kvalitu. „Abducted“ tak, alespoň vizuálně, vypadá jako dobrý horor, kde nešlo jen o to ušetřit.

Ve dvou je to stejně lepší, co?

„Abducted“ je snímkem, který vypráví přesně o tom, co říká název, který by se dal přeložit jako „Uneseni“. Hned na začátku se seznamujeme s Jessicou a Davem, kteří jsou mladí, šťastní a jednoho dne jsou uneseni. Probouzejí se na neznámém místě, neví, co se děje, ale my už tušíme – celkem logicky –, že se jim nic dobrého nestane. V takových filmech a na takových místech se nic podobného neděje. Nečekejte ale film ražení snímku „Oldboy“, ale ani úplně akční zbytečnost jako Bez dechu. Je to skutečně klaustrofobní horor rádoby psychologického ražení.

Copak to je za ní?

Lucy Phillips a Glen Scantlebury budou asi celkem sehrané duo, protože už mají společně na svědomí celkem čtyři filmy. Nejsou úplně nadprůměrné, ale dvojice natáčí dál. Jejich sehranost je dána, anebo minimálně podpořena tím, že jsou manželé. Společně píší scénáře a Glen jako střihač dělá i tuhle práci. Je to vlastně takový rodinný film, i když ne v tom smyslu, že je určen pro celou rodinu.

Ještě že jsou ty smártfouny.

„Abducted“ není špatný snímek, ale není to ani snímek výrazně dobrý. Herecké výkony jsou ucházející, místy možná trochu otravné. Děj je předvídatelný, jede se podle zajetých kolejí, kdy nevidíme, co se stalo, postupně to zjišťujeme a nakonec budeme vývojem nejspíš zklamáni. Ale ono je vážně těžké něco vymýšlet. Já si tak pořád říkám, že celá série „Saw“ byla v tomhle smyslu prostě geniální, protože byla hlavně neskutečně promyšlená a byly zde skvělé zvraty, ač často hodně přitažené za vlasy.

 

Hodnocení: 55 %

Hororové filmy (béčka, mučení, survival)


Přidat komentář