Alien: 40. výročí - Filmy

60%
Vetřelec (alias Xenomorph) dodnes patří k nejikoničtějším hororovým monstrům, která se kdy objevila na stříbrném plátně. Autorem článku je Daniel Palička.
>  Není divu, že série, kterou naplno odstartoval legendární sci-fi snímek filmového průkopníka Ridleyho Scotta, se i dnes těší tak veliké oblibě. Ku příležitosti 40. výročí se studio 20th Century Fox rozhodlo dát prostor šesti nadaným amaterským filmařům, kteří prostřednictvím platformy Tongal natočili krátké uzavřené filmy. Stojí za váš čas? 
 
1. Containment
Úvodní příběh věnující se čtveřici zoufalých pasažérů, kterým se podařilo úspěšně uniknout z lodi Borrowdale, vsází na poměrně jednoduchou zápletku, která je postavena na postupném budování stísněné atmosféry a vzájemné interakci mezi ústředními postavami. Tvůrci jasně ukázali, že v jednoduchosti je síla. Scénář sice pro některé diváky může být zbytečně pomalý a roztahaný, ale nešetří se v něm postupným budováním napětí, ani typicky hororovými prvky. Výborně natočená a solidně odvyprávěná filmová povídka, jejíž postupná gradace fungovala na jedničku. Výborný rozjezd! 
Alien: Containment
2. Specimen
Svižný, leč těžce, těžce průměrný a strašlivě generický příběh, který sice slušně odsýpá a má solidní tempo, ale po zhlédnutí se vám vykouří z hlavy. Pes mi ovšem udělal radost :-). 
Alien: Specimen
3. Night Shift
Nuda a šeď. Nesympatické a otravné postavy, nefunkční dialogy a nezáživná zápletka. Pokusy o rádoby humorné vložky raději ani nekomentuji. Podprůměrné dílo, ke kterému se v žádném případě nebudu vracet. 
Alien: Night Shift
4. Ore
Takhle si představuji skvělý atmosférický příběh, v němž je Vetřelec využit na jedničku a postavy mají hloubku. Vyzdvihnout také musím výbornou práci s prostředím. Velké překvapení!  Takhle kvalitní nářez jsem opravdu nečekal.   
Alien: Ore
5. Harvest
Příšerný kousek, který je sice skvěle natočený (práce s kamerou je bravurní - občas jsem měl pocit, že koukám na plnohodnotný profesionální film), příběh ovšem silně zaostává. Divák je vhozen do rozjetého vlaku, nechápe, co se zrovna děje, a k postavám si nedovede utvořit vztah. Zvraty působí uměle, řekl bych až směšně, a u tragického finále jsem se dokonce hlasitě zasmál. Ne, “Harvest” se vážně nepovedl. 
Alien: Harvest
6. Alone 
Závěrečná povídka “Alone” je pomalým kraťasem, který primárně vsází na chytrou myšlenku a hlubší poselství. A proč ne? Jde o experiment, který má něco do sebe a jenž mě svým netradičním pojetím chytil a nepustil. Nevím, jestli si jej budu pouštět opakovaně, objektivně však musím poznamenat, že jde o vskutku unikátní kus práce.    
Alien: Alone
Kratičké vetřelčí snímky vydané k příležitosti oslavy 40. výročí jsou různorodé, což na nich osobně oceňuji ze všeho nejvíce. Každý film má zcela jedinečné pojetí a na to, že jde o práci amatérů, odvedli autoři úžasnou práci. Kvalita jednotlivých kraťasů je sice všelijaká, obecně však jednotlivé filmové povídky vytváří vesměs ucházející celek, ze kterého se sice na zadek rozhodně neposadíte, ale jako zábava na jedno odpoledne s přimhouřenýma očima funguje.    
 
Containment - 80 % 
Specimen - 55 % 
Night Shift - 35 %  
Ore - 85 % 
Harvest - 40 % 
Alone - 80 %  
Hororové filmy (příšery, mimozemšťani)


Přidat komentář