Aligátor (1980)

50%
"Aligátor" - VHS klasika - se hodně ohřál v našich televizích a i dnes se s ním můžeme sem tam setkat. Prostě béčková paráda.

 

Aligátor

Alligator

USA, 1980, 91 minut

 

Režie: Lewis Teague

Scénář: John Sayles a Frank Ray Perilli

Hrají:

Robert Forster (David)

Robin Riker (Marisa)

Michael V. Gazzo (Clark)

Dean Jagger (Slade)

 

„Aligátor“ má hlavně nostalgickou hodnotu, protože je to jeden z filmů, který se kdysi dávno kopíroval na VHS a takto se roznášel po našich domácnostech, ale i pro mladší ročníky, jako jsem já, je tohle klasika, kterou nás krmily televize. A myslím, že i v dnešní době sem tam na tenhle film a jemu podobné narazíme. Nejedná se o žádné velké dílo světové kinematografie, ale je to snímek, na který lidé vzpomínají s nostalgií, která se jim vkrádá do očí. Vybavuje se jim mládí, večery, kdy seděli u televize zabalení do deky a báli se při špatné kopii tohoto filmu. Tohle je klasika, tohle je kult.

A přesně tohle nikdy nedělejte s ničím živým.

Příběh „Aligátora“ je velmi známý. Mladá dívka si domů přinese mládě aligátora, kterého otec v návalu vzteku spláchne do záchodu. Ale místo toho, aby zde zvíře zemřelo, přežije a roste. Po letech o sobě aligátor dává vědět, když se objevují kousky těl, které připluly s odpadní vodou. Marisa – holčička, která si zvíře koupila – se stala uznávanou odbornicí na plazy a má se stát pomocnicí Davida Madisona, místního policisty, který jako první aligátora spatří a těsně mu unikne. Nikdo mu nevěří, ale jakmile se dalšímu člověku podaří monstrum vyfotografovat, vyšetřování se rozbíhá na plné otáčky se snahou zvíře dostat. Jenže nic není tak jednoduché.

No, nezávidím jí.

„Aligátor“ je v současné době příběhem klasickým, který je již velmi známý a dnes nikoho nemůže překvapit, ale stejně tak je to prostě film, který utvářel subžánr zvířecích hororů. Navazuje na takové filmy jako „Čelisti“, ale především pak na „Piraňu“, s kterou má společnou svojí béčkovost, která je dána hereckými výkony, příběhem, ale i efekty, které jsou v některých případech parádně provedené a jindy zase otřesné. Pozitivní dojem však převažuje.

Aligátor je skutečně větší než obvykle.

Béčkovost se projevuje už jen v tom, že příběh se točí okolo aligátora, který zmutoval vlivem léků vypouštěných do stok. Takové malé upozornění na to, co může lidská touha po penězích a narušování pořádku a životního prostředí způsobit. Ale komu tohle vadí, že? Ať je film jaký chce, je prostě zábavný. Robert Forster je ve své roli drsného policisty, který se stane vyvržencem (nikdo mu nevěří, má problémovou minulost), naprosto dokonalý. Nakonec se však ukáže, že měl ve všem pravdu, a navíc se dá dohromady s krásnou herpetoložkou. Jednoduché, žádné velké umění, ale zábavné.

Když už se s aligátorem potkáte, musíte být hodně rychlí anebo Robert Forster.

Zajímavá práce světla a kamery není špatná, prvotní částečné záběry na aligátora anebo jeho objevení se v rohu obrazovky, tohle všechno jsou jednoduché triky, ale prostě to tak nějak funguje. Hlavně když jste ještě malý kluk anebo malá holka a dokáže vás vyděsit skřípání z topení. Ne, teď už film asi nebude podobně fungovat, už to prostě není ono, strach nevyvolává, ale stejně to zůstane klasikou, alespoň v našich podmínkách, kdy skoro nejsme sami schopni nějaký horor v našem malém státečku natočit. Mimochodem smrt dítěte není v každém filmu.

 

Hodnocení: 50%

Hororové filmy (béčka, zvířata)


Přidat komentář