American Horror Story: Asylum

85%
A máme tu druhou sérii skvělého hororového seriálu "American Horror Story". Jestli jste se těšili na temnou atmosféru, budiž vám dopřána plnými doušky.

 

American Horror Story: Asylum

13 dílů, 2012-2013

 

Tvůrce: Brad Falchuk a Ryan Murphy

Hlavní postavy:

Jessica Lange (Sestra Jude Martin)

Evan Peters (Kit Walker)

Lily Rabe (Sestra Mary Eunice McKee)

Zachary Quinto (Dr. Oliver Thredson)

Sarah Paulson (Lana Winters)

 

„American Horror Story“ se stal seriálem, který hororovým fandům celkem vyrazil dech. I když se to tváří jako příběh o domě duchů, je to mnohem víc. Jsou zde vrazi, je zde minulost, rozpracované příběhy jednotlivých postav, které se snad všechny ženou do záhuby. Jako kdyby pro žádného obyvatele strašidelného domu neexistovalo nic, co by je mohlo zachránit, jako kdyby neexistovala naděje. Skvělý seriál, který měl dokonalou atmosféru, a vždy jste si mohli být jistí tím, že se stane něco strašného.

Koho nám to sem vlečou?

„American Horror Story: Asylum“ je pokračováním, vlastně se jedná o druhou sérii. Říkali jste si, jak by měla první sezóna pokračovat? Jednoduše. Nepokračuje. „American Horror Story: Asylum“ je naprosto novou sérií. 13 dílů, které vypráví úplně jiný příběh. Nehledejte žádnou spojitost s první sezónou, až na to, že se jedná o zatraceně dobrý horor. Zůstává skvělá atmosféra a zůstávají i někteří herci.

Myslí si, že opravdu vyhrála?

Vrací se Jessica Lange, která je v podstatě takovým maskotem série, ale vrací se i Zachary Quinto, Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Frances Conroy nebo Dylan McDermott. Ani jeden z těchto herců se nevrací ve své původní roli. K nim ještě přibývají další jako Clea DuVall, Chloë Sevigny, Jenna Dewan-Tatum, Ian McShane nebo Franka Potente, ale nejvíce jednoznačně zaujmou Joseph Fiennes a především James Cromwell. James Cromwell si u mě napravil pověst po strašlivém snímku „Soldiers of Fortune“. Jeho doktor Arthur Arden je dokonalý záporák, přesně takový člověk, kterého si představíte v roli šíleného doktora v jednom blázinci.

V krvi se naleznou mnozí.

Právě o jednom ústavu pro choromyslné příběh vypráví. Děj se odehrává v 60. letech 20. století v ústavu, kde jsou skutečně podivné případy. Ale nejde tak ani o ty, kteří jsou v ústavu zavřeni, ale spíše o ty, kdo ústav vedou. Jak sestry, tak doktoři nejsou zrovna lidé, kteří by měli dostat odpovědnost „pomáhat“ lidem. Díky tomu se však v rámci série můžete setkat s neskutečným množstvím hororových žánrů a podžánrů. Je tu slasher, je tu torture, sci-fi horor, jsou tu démoni, duchové, šílení vědci, sérioví vrazi, nechybí skvělé gore a scény, kdy se vám opravdu zvedne žaludek. V tomhle směru „American Horror Story: Asylum“ nikoho nešetří. Někdy jsem si až říkal, jak zatraceně odvážný tenhle seriál je. Pořád to bylo natočeno pro televizi!

Některé scény jsou opravdu hnusné.

„American Horror Story: Asylum“ je skvělým navázáním na první sérii. Pokračování v duchu skvělé atmosféry, temných příběhů, ale hlavně navázání ve vykreslení výborných postav a dobrého příběhu. Nejedná se o příběh příliš zamotaný, ale s tím, jak děj pokračuje, se dovídáte hodně, co jste na začátku tušit nemohli. Skvělé výkony jen doplňují to, co je možné označit jako nejlepší čistě hororovou sérii současné doby. Dokáže vyděsit a zhnusit, což je pro dnešní horor rozhodně velké pozitivum. Navíc už nikdy nebudete chtít slyšet francouzskou píseň „Dominique“.

 

Hodnocení: 85%

Hororové filmy (duchové, gore, příšery, mučení, hnus, survival, vědci, vrazi, mimozemšťani, seriály)


Přidat komentář