American Horror Story: Coven

75%
Když už skončila série čtvrtá, není důvod nepřipomenout si tu třetí. "American Horror Story: Coven", aneb čarodějnická škola v trochu drsnějších podmínkách, než měl Harry Potter.

American Horror Story: Coven

13 dílů, 2013-2014

 

Tvůrce: Brad Falchuk a Ryan Murphy

Hlavní postavy:

Sarah Paulson (Cordelia Foxx)

Jessica Lange (Fiona Goode)

Evan Peters (Kyle Spencer)

Taissa Farmiga (Zoe Benson)

 

Třetí série "American Horror Story" nás zavede do New Orleans. Tady stojí škola, kterou vede Cordelia Foxx. Jak by se dalo čekat, není to obyčejná škola. Je to místo, kde se vychovávají mladé čarodějky, které nevědí, co se svou silou ještě dokáží.

 

AHS

Děj se motá kolem několika motivů, ale ten hlavní je hledání Supreme – nadřazené čarodějky, která má největší moc. Každou generaci se objeví jiná Supreme a do té nové se vkládá spousta nadějí, protože čarodějnický rod vymírá. Fiona Goode, nynější Supreme, si ale nechce nechat svůj post na výsluní sebrat a hodlá jít třeba přes mrtvoly.

AHS

Jak už je u "American Horror Story" zvykem, i tady se začne děj rozjíždět pomalu a těl ve škarpě postupně přibývá. Přesto je třetí série svým způsobem mírnější, než předchozí dvě. Jsou tu sice dvě frakce čarodějek, které si jdou po krku, máme tu rasistku z období kolonizace, nebo pomstychtivé potvory, které nejdou pro pohřbení zaživa daleko, ale tajemno z přechozích sérií se ztrácí. Ne úplně, ale drží se zpátky.

AHS

Jako v mnoha případech, i tady se "American Horror Story" inspiruje reálnými událostmi. Například si tu svou část střihne i Axeman, sériový vrah, který se opravdu po New Orleans pohyboval v letech 1918-1919 a zabíjel lidi, kterým v domě nehrál jazz. V seriálu ho představuje charismatický Danny Huston.

Stejně jako u předchozí série, i tady se vrací známé tváře. Jessica Lange zase hraje namyšlenou starou potvoru. Sarah Paulson si střihne ředitelku školy a morální podporu pro studentky. Nemůže chybět Evan Peters, který ale moc nemluví, protože je z něj rádoby Frankensteinovo monstrum. A nebo se můžete těšit na nové tváře namátkou třeba Kathy Bates.

AHS

Co ke třetí sérii říct. Jde pořád o skvělý seriál. Pokud by Coven stálo samo o sobě, dala bych mu vyšší hodnocení. Ale v rámci "American Horror Story" se jedná o nejslabší sérii. Pořád umí vyděsit a přivodit husí kůži, ale kdo viděl předchozí série, zažil horší.

Hororové filmy (slasher, zombie, příšery, vrazi, seriály, mysteriózní)


Přidat komentář