American Horror Story: Roanoke

70%
Dokumenty o nadpřirozených událostech se musí brát s rezervou. Ale když potom chcete na prokletém místě natáčet reality show, je lepší se ujistit, jestli všechny ty pověsti nejsou pravda.

American Horror Story: Roanoke

10 dílů, 2016

 

Tvůrce: Brad Falchuk a Ryan Murphy

Hlavní postavy:

Sarah Paulson (Aundrey Tindall/Shelby Miller)

Cuba Gooding Jr. (Dominik Banks/Mat Miller)

Lily Rabe (Shelby Miller)

André Holland (Matt Miller)

Angela Bassett (Monet Tumusiime/Lee Harris)

Adina Porter (Lee Harris)

Kathy Bates (The Butcher)

 

První série "My Roanoke Nightmare" byla neuvěřitelný úspěch. Rodina zde vyprávěla, jak přežila život v domě, kde se je pokusili zavraždit duchové ze ztracené kolonie. A jak tomu u dokumentů bývá, jejich vyprávění přehrála skupina profesionálních herců přímo na místě. A jelikož se seriál stal jednou z nejúspěšnějších sérií všech dob, bylo jasné, že tam to nemohlo skončit. Tak se herci i původní majitelé vrací zpátky do domu a mají zde přežít tři dny.

AHS: Roanoke

"American Horror Story" zkouší s šestou sérií něco nového. Téma je podobné jako v předchozích sériích – strašidelný dům, tentokrát ale uprostřed ničeho, kde se za rudého měsíce dějí příšerné vraždy. A tak aby to vedle "Murder House" a "Hotel" nevypadalo, jakože omílají to samé téma stále dokola, přišli s jiným zpracováním – dokument a found footage.

AHS: Roanoke

První půlka série se nese ve stylu dokumentu a moc dobře se na ni kouká. Shelby (Lily Rabe) a Matt (André Holland) vypráví o svém životě v strašidelném domě a jejich vyprávění je doplněno o zinscenované scény přehrávané profesionálními herci (Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr.). Tenhle přístup se tvůrcům "American Horror Story" povedl. Sice se pak těžko budete bát o hlavní postavy – koneckonců přežili, když mají o čem vyprávět – ale "Roanoke" tak měla náběh na jednu z nejlepších sérií, kterou "American Horror Story" nabídlo.

AHS: Roanoke

Jenomže pak přišla druhá půlka. Po odvysílání dokumentu se tvůrci rozhodnou bývalé majitele i herce na pár dní přestěhovat do strašidelného domu. Po celém domě a pozemku rozestaví kamery, každý z účastníků dostane vlastní mobil na natáčení, a druhá půlka série se tak nese ve stylu – tohle je vše, co jsme našli a sestříhali. "American Horror Story" a found footage nejdou dohromady. Co by mělo dodávat situacím na realitě, ji hodně rychle ztrácí, především kvůli scénám, kde je kamera přímo vnucená, jinak bychom z nich neměli nic. Herci bojují a utíkají o život, a přesto pořád mají čas natáčet, vzkazovat si věci a nebudu ani začínat o kameře v přívěsku na krku, která je při běhu nereálně statická.

AHS: Roanoke

"American Horror Story" je pořád originální a děsivý seriál. Herecké výkony jsou výborné a propojování sérií stále funguje. "Roanoke" si ale zlomilo vaz na zpracování – i když je mnoho záběrů vynikajících, ani minutu při sledování nevěříte, že by se něco takového mohlo stát. A když nevěříte tomu, co vidíte, jaký je důvod se o postavy bát? "Roanoke" sice není nejhorší sérií v rámci "American Horror Story", ale silně pokulhává na nejnižších příčkách.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (slasher, duchové, mučení, vrazi, seriály, found footage)


Přidat komentář