American Vampire (komiksová série)

90%
Skvělých komiksových sérií v žánru hororu zase tolik není, a tak každá je velmi vítaná. "American Vampire" Scotta Snydera je jednou s nich. Jo, a dělal na ní i Stephen King.

 

American Vampire

Vydalo nakladatelství Vertigo, pokračující série, od května 2010

 

Scénář: Scott Snyder a Stephen King

Kresba: Richard Albuquerque

 

Člověk si tak někdy myslí, že když se podívá na něco, co je vychvalované, anebo se do toho začte, jako v tomto případě, nemůže to být nic tak úchvatného. Jenže pak zjistí, že už má za sebou deset sešitů a jen popadá dech, aby se mohl začíst do toho dalšího. Co se asi stane? Kam nás asi příběh zavede dál? Jak skončí tahle a tahle postava? Na všechny tyhle otázky chci znát odpověď. „American Vampire“ ve vás podobné otázky skutečně bude vzbuzovat. A ještě více.

Ukázka z komiksové série American Vampire.

Scott Snyder spojil při vytváření komiksu své síly se Stephenem Kingem. Na rovinu říkám, že si myslím, že to bylo z jediného důvodu – aby se série lépe prodávala. Známý autor na obálce, to je dobrý tahák, ale myslím si, že dnes stačí, když je na obálce jméno Scott Snyder. Už není potřeba žádného Kinga. Mně osobně se více líbil příběh, který psal Snyder, než příběh, který si pro sebe stvořil King. To říkám i přesto, že mistra obdivuji.

Scott Snyder vytvořil svět, kde je americký upír pojem. Prvních pět dílů psal spolu s Kingem a každý měl jednu polovinu sešitu. Od šestého dílu už v tom jede Snyder sám, a že mu to zatraceně jde. V prvních pěti dílech se nacházíme ve dvou různých světech. Tím prvním je Hollywood 20. let, tím druhým pak Divoký západ před rokem 1900. Zdánlivě příběhy nic nespojuje, ale v obou se vyskytuje postava, která je v podstatě takovým temným průvodcem celým příběhem – Skinner Sweet.

Ukázka z komiksové série American Vampire.

Skinner kdysi býval obyčejným hajzlem, který neměl svědomí. Jenže od chvíle, co se do něj zakousnul evropský upír, všechno se změnilo. Skinner se nestal obyčejným upírem, ale Americkým upírem. A věřte tomu, že to něco znamená. Takový upír má jiné schopnosti, je dokonalejší a lepší než jeho evropští kolegové. Ze začátku mi to trochu vadilo – jako zvrácená forma patriotství – ale postupem času jsem se s tím smířil a hltal další příběhy.

V prvních pěti dílech zjišťujeme, co se vlastně stalo a jak je možné, že vznikl někdo jako americký upír. Stephen King nás provádí právě tímhle příběhem, Scott Snyder pak tím, kde se rodí nový upír tohoto druhu. Zdá se, že se příběh bude nést v rovině minulosti, že se bude odehrávat hlavně na Divokém západě anebo v Hollywoodu. Ale není tomu tak. V dalších čtyřech dílech se ale ocitáme ve Vegas, v době kdy se město stavělo a budovala se přehrada, aby zde lidé mohli přežít. Je nádherně vidět, jak se z města stalo doupě hříchu. Právě v tomhle ohledu je „American Vampire“ neskutečný. Dokáže zachytit dobu, a to do posledního puntíku. Plus, jako bonus, ještě historické souvislosti.

Ukázka z komiksové série American Vampire.

Další tři sešity řeší menší příběhy a připravují nás na velkolepější akci. Od dílu 13 do dílu 18 se totiž dostaneme s upíry do války. Střídání žánrů je zde výtečné. V jednu chvíli je čtenář s kovboji v sedle, aby se následně ocitl ve vzkvétajícím Hollywoodu němého filmu, ale zde se moc neohřál a přestěhoval se do Vegas, kde se ještě neříká „Co se stalo ve Vegas, zůstane ve Vegas“. Pak je zde dobré válečné drama. Ale ani tady to nekončí. Po něm přichází na řadu krátký návrat k westernu, abychom se pak z ničeho nic mohli ocitnout v 50. letech a nakukovat za roh, zda náhodou neuvidíme Elvise.

Ukázka z komiksové série American Vampire.

Příběh je rozvětvený a setkáme se zde snad se vším, co k upírům patří. Všechny jejich neduhy, různé frakce, slabiny a charakterové vlastnosti, ale také lovci upírů, organizace, která po nich jde. Skromné, ale i epické příběhy. Tohle vše v sérii, která se bohužel ještě nedočkala českého vydání, ale podle všeho snad letos v září, jestli BB/art nezmění plány.

Ještě musím vyzdvihnout, že sérii kreslí Richard Albuquerque, brazilský génius, který dokáže tak úchvatně zachytit každou dobu, pokaždé s potřebnou atmosférou, že se ani nechce věřit, že to opravdu pokaždé dělá stejný člověk. Jeho kresba není přehnaně detailní, ale vždy dokáže přesně zobrazit moment, který je potřeba. Nezáleží na tom, jestli to má být akce, hororový panel anebo romantická scéna. Skutečně skvělý ilustrátor. Spolu se Snyderem tvoří výborný tým, který se uvedl jedinečnou sérií.

 

Hodnocení: 90%

Hororové knihy (upíři, komiks)


Přidat komentář