Annabelle (2014)

20%
Prostě jen spin-off, který v sobě nemá nic, proč by stálo se na něj koukat. Potenciál naprosto zazděný.

Annabelle

Annabelle

USA, 2014, 99 minut

 

Režie: John R. Leonetti

Scénář: Gary Dauberman

Hrají:

Annabelle Wallis (Mia)

Ward Horton (John Gordon)

Tony Amendola (Otec Perez)

Alfre Woodard (Evelyn)

 

„Annabelle“ je spin-off k hororu „V zajetí démonů“. Ukázalo se, že ta panenka, která se ve filmu objevila, by mohla mít docela dostatečný potenciál k tomu, aby se okolo ní mohl točit celý film. Nijak překvapivě došlo k tomu, že ten potenciál byl absolutně nevyužit, a z „Annabelle“ se stalo klasické komerční dílo, které z vás dostane peníze jen tím, že by to možná mohlo být tak dobré jako Wanův film. Ne, marketingu opravdu nesmíte věřit, protože lže až příliš často.

 Jak byla ráda, že ji konečně má.

Od začátku víme, že ta panenka je prostě zlo. Ale to bychom věděli i bez toho, abychom ji znali z předchozího filmu. Zaprvé je to vážně pořádně hnusná panenka. Zadruhé se tvůrci až neskutečně snaží o to, aby vám to hned došlo. Jakmile se panenka objeví, je na ní dlouhý, přibližovací záběr, který je podkreslený tíživou a hlasitou hudbou. Tohle se děje několikrát a má to být ještě umocněno tím, že se ta panenka ani na chvíli nepohne. Snaha, abyste si nadělali do kalhot už při úvodních titulcích je zřejmá.

 Spí jako miminko.

Bohužel tato snaha ani na chvíli nezafunguje. V kině možná, protože kolem sebe budete mít tmu a ta hudba bude skutečně dunět velmi nahlas, ale je tohle jediné místo, kde by vás měl dobrý horor vyděsit? Já myslím, že ne. Smyslem „Annabelle“ je skutečně vyděsit. Využívá k tomu naprosto neskutečně ohrané nástroje. Těhotnou ženu, malé dítě, které se nedávno narodilo, manžela, který pořádně nemá čas, a tu nesmírně hnusnou panenku, kterou bych si domů nevzal ani zadarmo.

 Že by už něco tušila?

Těhotný pár si pořídí nový domov a také Annabelle. On je na nervy z toho, že má dokončit medicínu, ona začíná být na nervy proto, že je napadena, a pak i proto, že panenka kolem sebe šíří zlo. Takhle to pokračuje až do konce, všichni jsou zlí, jen je tu jedna hodná černoška, která všechno zachrání, anebo alespoň zásadně vstoupí do děje, aby z něj pak zásadně vystoupila. Děj je naprosto banální, všechny scény jsou očekávané a není zde žádný nápad. Tohle je prostě nudná rutina, kterou Američani umí moc dobře.

 Asi by si měl zajít k očnímu.

Komerční rutina, která možná někoho neurazí, ale většinou ani nenadchne. Mě popravdě „Annabelle“ docela urazila, protože to je hororový brak, kterého je v současné době moc. Jako mainstream se to tváří jen proto, že měli tvůrci dost peněz a že to spojili s Wanovým mainstreamovým hororem, který měl atmosféru, měl dobré postavy a měl zajímavý děj. Tady není v pořádku ani jedno.

 

Hodnocení: 20 %

Hororové filmy (duchové, béčka)


Přidat komentář