B. K. Evenson: Dead Space - Mučedník

80%
Jakub Štros dnes představuje jednu béčkovou kvalitní četbu.

B. K. Evenson: Dead Space - Mučedník

Dead Space: Martyr

Vydalo nakladatelství Fantom Print, 2011, původně 219 Kč

 

Značka "Dead Space" je na herním poli pojmem. První díl svého času vlétl do světa jako zářivá kometa, provětral zatuchlý žánrový vzduch a dokázal, že survival hororům říznutým pořádnou akcí skutečně neodzvonilo. Díky komerčnímu úspěchu se hra dočkala druhého i třetího dílu.

Obálka knihy Dead Space: Mučedník.

Měl bych se stydět, ale nehrál jsem ani jeden. Možná i to přispělo k lepšímu čtenářskému zážitku z knihy „Mučedník“ od B. K. Evensona, na níž jsem narazil spíše náhodou. Ale popořádku...

 

Ono se to má tak: Je-li hra úspěšná a vytvoří značku, snaží se herní studia vytřískat z oné značky co nejvíc, dokud je žhavá a žádaná. Obvyklé jsou třeba plakáty, hrnky, přívěšky – prostě vše, co srdce fanouška žádá. V posledních několika letech se do popředí dostávají i knihy podle her. Nejlepším příkladem je asi Blizzard a jeho série „Warcraft“ (existuje dokonce i komiks). Podíváme-li se však na stránky nakladatelství Fantomprint, které se na našem trhu specializuje na knihy dle her, uvidíme, že „Warcraft“ není jediný. Je tu „Diablo“, „Doom“, „Assassin's Creed“, „Crysis“, „Battlefield“, „Dragon Age“, „Guild Wars“, „Halo“, „Hellgate London“, „Mass Efect“, „Minecraft“, „Starcraft“, „Resident Evil“, „Command and Conquer“ a právě „Dead Space“. Některé série se chytnou a dočkají se pokračování, jiné série se naopak utnou po první knize, neboť prodeje nejsou uspokojivé, respektive fanouškovská základna té či oné hry v tuzemsku není dostatečně rozsáhlá. To je – bohužel – i případ „Dead Space“, které se tak dostalo do výprodejové akce, kde jsem jej – bez nějakých očekávání – uzmul za vskutku lidovou cenu dvaceti korun.  Zcela netušíc, co od knihy čekat, jsem se pustil do čtení a byl velice mile překvapen!

 

Román „Mučedník“ se odehrává desítky let před první hrou a popisuje, jak všechno začalo. Již z prvních stránek je patrné, že se nebude jednat o nějakou vysoce intelektuální četbu na úrovni. Mučedník je béčkový brakový sci-fi horor nejhrubšího ražení, jehož ingredience působí až úsměvně: podivné výsledky měření přístrojů na dně kráteru po dopadu meteoritu, ještě podivnější nadnárodní korporace, starý mayský kult hovořící o ďáblově ocasu, hnusná humanoidní bytost vyplavená na pláž, duchové mrtvých zjevující se ve snech a vizích svých živých kolegů, prastarý artefakt, všudypřítomné dusné šílenství, halucinace a do toho jakýsi druhořadý vědec se svou druhořadou vědeckou přítelkyní.

 

Po přečtení předchozích řádků si zřejmě říkáte, že si kniha nezaslouží vaši pozornost, neboť podobná slátanina nemůže nikdy fungovat. Chyba lávky! Autor si dokonale uvědomil, s jakým materiálem pracuje, nenechal se zlákat vidinou možného veledíla, udržel se nohama pevně na zemi a napsal svižnou, řemeslně výborně zvládnutou knihu.

 

Některé scény jsou opravdu tísnivé a minimálně jedinci trpící klaustrofobií si přijdou na své ažaž. Jistě, několik slabších pasáží se najde, ale ty autor bohatě vynahrazuje spádem, jaký příběh nabere, a čtivostí, již textu vetkal – „Mučedníka“ zvládnete za jedno dvě odpoledne; je to jedna z těch knih, které se vám nebude chtít odložit.

 

Možná i díky tomu, že jsem nehrál hry, si pro mě kniha udržel vysokou atraktivitu až do konce, neb jsem po většinu příběhu neměl ponětí, co vlastně to či ono je, co to dělá a podobně. Byl-li bych „infikován“ hrami, některé pojmy by pro mě nebyly neznámé, a to by mohlo závoj tajemna setřást a zážitek z četby umenšit, ale kdo ví?

 

Zcela upřímně: Za cenu dvaceti korun se dá kniha doporučit komukoli. Za cenu klasickou bych pak knihu doporučil hlavně těm čtenářům, kteří nemají přehnaná očekávání a dovedou ocenit, když někdo řekne: „Tady máte parádní sci-fi béčkový horor“ a následně jej skutečně dodá. Nějaké hysterčení nad tím, že Mučedník není nic více, není na místě. Nikdy ničím více ani být neměl.

Hororové knihy (mimozemšťani)


Přidat komentář