Blade (1998)

70%
Ve své době byl tenhle snímek docela pořádná pecka pro milovníky komiksů, ale hlavně pro milovníky upírů. Rozhodně jedna z nejklasičtějších postav upířího žánru současnosti.

 

Blade

Blade

USA, 1998, 120 minut

 

Režie: Stephen Norrington

Scénář: David S. Goyer

Hrají:

Wesley Snipes (Blade)

Kris Kristofferson (Whistler)

Stephen Dorff (Deacon Frost)

N'Bushe Wright (Karen)

 

Stephen Norrington rozhodně není z těch režisérů, kterého budeme bezmezně milovat za adaptování komiksových filmů. Mluvím o filmu „Liga výjimečných“, kdy z výjimečného komiksového díla udělal ubohou akční podívanou. Ale je pravda, že „Blade“ mu zazlíván nebude. Snad je to tím, že scénář napsal David S. Goyer, kterého můžeme považovat za specialistu na adaptace komiksů – ať už v případě „Blade“ anebo v případě filmů jako „Batman začíná“ či „Temný rytíř“. Ale i on se může trochu seknout, jak dokázal filmem Blade: Trinity, kde z temného akčního hororu udělal jen akční film a trochu tak nahlodal sílu celé série.

Souboj na meče v novodobém New Yorku? Proč ne!

Ale série by nebyla tak dobrou, kdyby tu nebyl ještě jeden prvek – Wesley Snipes. Herec, který byl dokonale vybrán pro roli trochu jiného upíra. Jeho Blade je málomluvný, drsný, odtažitý a vražedný, navíc se pohybuje jako specialista na bojová umění, ale zacházet umí snad s každou zbraní. No jo, to byly ještě časy, kdy si Wesley na daně jen šetřil a ještě se neprovalilo, že má s placením trochu problémy. Teď, když je chudák ve vězení, může jen mluvit o tom, že by bylo fajn natočit „Blade 4“, čemuž bych se osobně vůbec nebránil, jen by to asi zase chtělo trochu jiného režiséra. Koneckonců to by mohla být tradice – pro každý díl jiný režisér. Uvidíme, jestli se čtvrtého pokračování ještě dočkáme. Wesley by se měl ven z vězení dostat až v roce 2013.

I spálené maso má rádo krev.

Příběh „Blada“, i když to nemusí být příliš v povědomí českého diváka, vychází z komiksové adaptace. Blade je jedním z hrdinů Marvelu, i když je pravdou, že je stejným hrdinou jako takový Ghost Rider. Je to zabiják, který se zajímá o upíry a jejich vyhlazení. A přesně tak se nám Blade představuje i ve filmu. Nelítostný, nemilosrdný, bez slitování. Jeho údělem je upíry zabíjet a nezastaví se před ničím. Jako kdyby neměl city. Ale je to jen póza, kterou má před světem. Jinak je stejně zranitelný jako každý jiný.

Blada nikdo jen tak nezlomí.

Nejen Blade, ale i staří upíři, se musí vypořádat s moderními upíry, kteří chtějí změnit řád světa. Vytvořit novou rasu upírů, lepší a dokonalejší, takovou, která se nebude muset skrývat před lidmi, ani před Bladem. Film má výtečnou atmosféru, která je podbarvena taneční hudbou – hlavně úvodní scéna v klubu je nezapomenutelná. Ta melodie vám zůstane v hlavě, stejně jako hektolitry krve. „Blade“ je temným, drsným filmem, který je mírně odlehčený, ale pořád je to v první řadě horor. Jedná se o jednoho z prvních zástupců moderních akčních hororů, na který navázaly filmy jako „Underworld“ nebo příšerný a nevtipný Van Helsing. Snímek nás nešetří, jen když přijde na digitální efekty, tak je ještě trochu nedomrlý.

Tohle je prostě Wesleyho životní role.

David S. Goyer napsal dobrý scénář, který baví, sem tam i děsí a který není úplně hloupý. Ale hlavně, udělal z Blada ikonu nejen komiksovou, ale i filmovou. Naverbování Wesleyho Snipese bylo geniálním tahem, i když je pravda, kdo jiný by to měl hrát? Na Denzela Washingtona mi role úplně nesedí. „Blade“ se stal kultem a je jen dobře, že se dočkal i pokračování. Hlavně to druhé ještě ujde.

 

Hodnocení: 70%

Hororové filmy (upíři, příšery)

Recenzovaný titul můžete objednat online na DVD.
DVD


Přidat komentář