Baltimore: The Plague Ships

80%
Mike Mignola, to není jenom "Hellboy". Myslím, že je na čase si představit další jeho úspěšnou sérii, kterou je "Baltimore", série o jednom lordovi, co si chce vyřídit účty s upírem.

 

Baltimore: The Plague Ships

Vydalo nakladatelství Dark Horse, pětidílná minisérie, srpen až prosinec 2010

 

Námět a scénář: Mike Mignola a Christopher Golden

Kresba: Ben Stenbeck

 

Když se řekne Mike Mignola, většina lidí si vybaví komiks „Hellboy“, případně i jiné komiksy nebo postavy z „Ú.P.V.O.“. Ale Mike Mignola má větší rozsah. Vlastně si v Dark Horse vytvořil jednu velkou rodinu, která se stará o to, aby zde vznikaly zajímavé příběhy, ať už přímo s jeho účastí anebo jen s jeho pomocí, jak tomu bylo například u komiksu Solomon Kane: Ďáblův hrad, kde se podílel obálkou, ale také návrhy kreseb, z kterých pak mohl Mario Guevara vycházet.

Ukázková obálka ke komiksové minisérii Baltimore: The Palgue Ships.

Jen aby nedošlo k nějaké mýlce, tak Baltimore není v tomto případě americké město, ale příjmení hlavní postavy. Lord Baltimore je zase jedním z těch, kteří nejsou úplně kladnými hrdiny, i přesto, že se snaží bojovat proti zlu. Jeho úmysly jsou čistě sobecké a nedělá to proto, aby někomu pomohl. Dělá to proto, aby se pomstil. Pravda, jeho život nebyl zrovna růžový, ale je otázkou do jaké míry je vhodné brát pomstu jako vhodný nástroj uplatnění spravedlnosti. Ale co se tím budeme zabývat! Vždyť Baltimore jde po upírovi, ne po žádném dobrém člověku.

Zuří první světová válka a Evropu obchází mor. A také lord Baltimore, který jde po stopě příčiny moru. Není to totiž mor obvyklý, je to mor, který kolem sebe šíří upír Haigus. Ve městě Villefranche však nenachází jen upíry, ale také nepřátele v podobě lidí, kterými je zajat. Již v prvním díle je na něj vyslána inkvizice v osobě soudce Duvice. Baltimore ale nachází i spojence – krásnou mladou cikánku Vanessu, která jej z vězení dostane, aby s ním mohla město opustit. Společně se pak plaví na lodi pryč.

Ukázka z komiksové minisérie Baltimore: The Plague Ships.

Během plavby Baltimore odhaluje svou minulost, vypráví příběh o tom, jak bojoval na frontě, jak jeho jednotka byla zmasakrována a jak on jediný přežil. Probudil se uprostřed bitevního pole, kdy se na něj sápal obrovský netopýr. A právě v tu chvíli udělal osudovou chybu. Netopýra poranil. Nebyl jím nikdo jiný než upír Haigus, který nenechá čin nepotrestaný. První věcí, kterou Baltimore trpí, je ztráta levé nohy. Od té doby má dřevěnou.

Třetí díl je pokračováním příběhu z minulosti, ale vracíme se i do současnosti, kde Baltimore s cikánkou Vanessou musí řešit jeden významný problém. Jejich loď se potopila a oni jsou vyplaveni na ostrov, který je doslova pohřebištěm starých lodí a ponorek. A také čehosi houbovitého, co napadá mrtvé a nutí je ožívat. Baltimore a Vanessa se musí vypořádat s tím, že uvízli na ostrově smrti.

Ukázka z komiksové minisérie Baltimore: The Plague Ships.

Čtvrtý díl minisérie nám objasňuje všechny skutečnosti, které zavedly Baltimora na křížovou výpravu a poznáváme, jak si s ním Haigus pohrál. Nechal jej v klidu se vrátit domů, nechal jej, aby se znovu setkal se svou krásnou ženou, a pak mu jí přímo před očima zabil a proměnil. Donutil tak Baltimora, aby ji zabil, když se stala upírkou. A tehdy začal Baltimore svou cestu za pomstou, která jej nyní přivedla na ostrov, kde houbovité květy ožívají, a je možné očekávat, že poslední díl bude masakrální vyústění.

V tomhle nás tvůrci nezklamali. Morové lodě, které jsou v názvu celé minisérie, skutečně ožívají a mrtví si jdou pro Baltimora a jeho společnici. Jejich osud se zdá zpečetěn, ale Vanessa se naštěstí ukrývá v ponorce. Přemítá o posledních Baltimorových vyprávěních, o tom, jak musel zabít celou svou rodinu a za každého člena si přibil jeden hřeb do dřevěné nohy. Na ostrově se jim nakonec podaří přežít a vrací se do města, odkud vyplouvali. Zde se rozdělují, neboť putování s Baltimorem je příliš nebezpečné. Zjišťujeme ale, že lordovi jde po stopě soudce Dukic, který se neštítí žádného odporného činu ve jménu boha.

Ukázka z komiksové minisérie Baltimore: The Plague Ships.

„Baltimore: The Plague Ships“ je příběhem krásně děsivým, jenž na člověka dýchne mignolovskou atmosférou. I na kresbě je poznat, kde se Ben Stenbeck nejvíce inspiroval a s Mignolovými kresbami a příběhy se sžil dokonale. „Baltimore: The Plague Ships“ je komiksem se skvělou atmosférou, která nepřestává být temná a ponurá v podstatě v žádnou chvíli. Mohou za to i výtečné barvy Dava Stewarta, Mignolova dvorního koloristy. „Baltimore: The Plague Ships“ se inspiruje Lovecraftem stejně jako Stokerem a může se tak klidně zařadit po jejich boku.

 

Hodnocení: 80%

Hororové knihy (upíři, příšery, komiks, vrazi)


Přidat komentář