Karetní hráč (2004)

60%
Dario Argento ještě v celkem dobré formě.

Karetní hráč

Il cartaio

Itálie, 2004, 103 minut

 

Režie: Dario Argento

Scénář: Dario Argento, Franco Ferrini, Jay Benedict a Phoebe Scholfield

Hrají:

Stefania Rocca (Anna Mari)

Liam Cunningham (John Brennan)

Silvio Muccino (Remo)

 

Snímkem „Karetní hráč“ Dario Argento ukázal, že ani v roce 2004 není vyloženě na odpis a že má rozhodně co svým divákům nabídnout. Na druhou stranu, už zde se ukazuje, že jeho filmy nejsou tak vytříbené, jak tomu bylo v době, kdy se těšil největší slávy, kdy giallo mnohdy znamenalo, že to nejlepší dostane člověk právě od Daria Argenta. Jenže doba se posunula a talent se nejspíš vyčerpal.

Na co tak civí?

Dějově snímek „Karetní hráč“ nemá vůbec špatnou zápletku. Představte si, že jste policistka, která dostane informaci o tom, že je někde držena mladá žena. Je jen na vás, jestli ji zachráníte. A cesta je jediná – musíte si s věznitelem mladé ženy zahrát poker, a to přes celkem předpotopní aplikaci. Mimochodem, na tom je celkem vidět, jak se za patnáct let technologie posunuly.

Už pohřeb?

Policie si nejprve myslí, že to je nějaká ptákovina, ale jakmile se dívka objeví mrtvá, dojde jim, že je třeba přistoupit na vrahovu hru a ten poker si s ním zahrát. Aby ale byly šance aspoň trochu vyrovnané, podaří se policistům najít mladíka, který by jim v tomhle ohledu mohl docela pomoct. Je to celkem úspěšný hazardní hráč. Že by policie dostávala šanci, jak vraha porazit?

Chudák holka.

Dario Argento tímhle dějem ukazuje, že rozhodně měl ještě dobré nápady a uměl je zpracovat. Jenže pak přijde finále filmu a vy si říkáte, jestli tohle myslí tvůrci vážně. Najednou tu není překvapení z toho, kdo je vrah, je tu překvapení z toho, že tu jsou tak blbé motivace, které vedou ke zklamání z odhalení. Jako kdyby závěr filmu někdo neskutečně odfláknul.

Drsné to je místy dost.

Italský snímek „Karetní hráč“ ukazuje, že i před relativně nedávnou dobou dokázal Dario Argento natočit dobrý film, s napětím, akční, místy docela dobře drsný – ty hřebíky se skutečně povedly – ale stejně tak, jako kdyby prokázal, že ty nejlepší nápady má už za sebou. Přitom by tomuhle filmu stačilo dát jen trochu víc a mohl být skutečně velmi povedený. Více krve a lepší závěr.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vrazi, giallo)


Přidat komentář