Battle Royale II: Requiem (2003)

40%
Pokračování skvělého snímku jednoduše nemusí být vůbec skvělé.

Battle Royale II: Requiem

Batoru rowaiaru II: Chinkonka

Japonsko, 2003, 134 minut

 

Režie: Kenta Fukasaku a Kinji Fukasaku

Scénář: Kenta Fukasaku a Norio Kida podle postav Koushuna Takamiho

Hrají:

Tatsuya Fujiwara (Shuya Nanahara)

Ai Maeda (Shiori Kitano)

Shûgo Oshinari (Takuma Aoi)

Ayana Sakai (Nao Asakura)

 

Po skvělém snímku „Battle Royale“ se japonští tvůrci rozhodli, že tohle je něco, na co by se rozhodně za žádných okolností nemělo zapomenout. Proč tedy nenatočit druhý díl, když ten první byl tak úspěšný, měl myšlenku, snažil se světu něco sdělit a navíc, ten úspěch se dal i docela dobře měřit v penězích? Tak odpovědí na otázku, proč ne, je právě snímek „Battle Royale II: Requiem“.

Chlapec vypadá, že ví...

Když chce někdo natočit druhý díl, potřebuje mít v ruce nějaké eso. Jeden by si myslel, že tím esem je první film a jeho východisko, ale jak se ukázalo, tohle vůbec nestačí. Na to, za jak inovativní Japonce považuji, k „Battle Royale II: Requiem“ přistoupili jako slepý k houslím a rozhodli se, že natočí snímek podle žánru, který se v té době díky snímku „Zachraňte vojína Ryana“ dostal zase do obliby. Ano, „Battle Royale II: Requiem“ není nic jiného než válečný film.

Co se asi stane?

Je to trochu zvláštní, protože východisko je pořád stejné. Jedna třída jede na výlet, najednou se všichni probudí v autobuse a zjistí, že mají na krku obojky s výbušninou. Stávají se součástí smrtící hry, kde nezůstane nikdo, kdo si to nezaslouží nebo nemá dostatek štěstí. Události původního filmu se udály před třemi lety, ale hry nadále pokračují, i když hnutí odporu se snaží proti dospělým a jejich útlaku bojovat.

Kdo si vezme míč?

Úvod samotné smrtící hry je neskutečně podobný prvnímu filmu, dokonce jsou zde i obdobné, vlastně téměř stejné scény. No dobře, to by se dalo ještě celkem snést, mají svůj smysl. Jenže pak najednou následuje něco nečekaného. Děti se dostávají do smrtící hry, všichni jsou v maskáčích, po zuby ozbrojení a jejich vstup do boje začíná jako vylodění v Normandii. A pak už je to jen válka. „Battle Royale II: Requiem“ je silně akční film, kde je psychologický a sociologický podklad potlačen ve prospěch toho, aby to vypadalo dobře a reálně jako skutečný válečný boj.

To je ale bouchačka!

Japonci v tomhle případě zklamali. Film je dobře natočený, na to jsou Japonci velcí profesionálové, hlavně pokud se jedná o větší produkce, ale od snímku čekáte nějaký přesah, jenže dostanete jen střílení. Ano, je zde ještě příběh, který by se navíc mohl dál rozvíjet, ale tohle naštěstí není nekonečná manga. Je to dobře. Kdyby zůstalo jen u prvního filmu, je to asi nejlepší, ten druhý nic zásadního nepřinesl.

 

Hodnocení: 40 %

Vaše komentáře

ANONYM
Jaký je rozdíl mezo Battle Royale 2 - Revenge a Battle Royale II - Requiem (2003) ?
ANONYM 06.11.2017 17:37:53 Reagovat Přidat nový komentář
HOROR WEB
o jsem tak dohledal, žádný, jedná se o různá jména jednoho filmu.
HOROR WEB 06.11.2017 17:40:51 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (vrazi, děti)


Číst komentáře