Bazén (2001)

30%
Tak konečně jsem viděl tenhle skoro český horor, o kterém se v době jeho vzniku celkem mluvilo a lidé na něj koukali.

Bazén

Swimming Pool - Der Tod feiert mit

Německo, 2001, 89 minut

 

Režie: Boris von Sychowski

Scénář: Ryan Carrassi, Lorenz Stassen a Boris von Sychowski

Hrají:

Kristen Miller (Sarah)

Elena Uhlig (Carmen)

Paul Grasshoff (Greg)

John Hopkins (Frank)

 

Na střední – to zní, jako kdyby to bylo nesmírně dlouho, co jsem tam chodil, ale ono už to bude deset let – byl tenhle snímek něco jako kult. Husťárna, kde umírají lidé, navíc tam hrálo pár tváří, které můžeme znát z českých filmů a seriálů. Hned první tváří, která se ve filmu objeví, je Aňa Geislerová, následuje třeba Rybová nebo Vlasák. Nemluvě pak o tom, že velká část štábu byla česká, stejně jako prostředí, kde se snímek odehrává.

 Ještě pivko?

„Bazén“ se odehrává v Praze, což nám kamera, po první vraždě, samozřejmě nezapomene připomenout. Ale co, ono se na ta pražská panoramata pořád dobře dívá. Pak už se snímek dostává do klasického schématu, kdy skupina mladých lidí právě dodělala – nebo podělala – maturitu a chystá se to oslavit. To, že všichni vypadají na to, že byly na škole o deset let déle, než bylo třeba, už je věc druhá, i když u téhle prominentní školy, jak se prezentuje, to přece jen trochu štípe.

 Tohle je můj sebevědomej výraz.

To, proč se film jmenuje „Bazén“, je pak jasně uvedeno další částí, kde se pořádá pařba mezi těmi pár lidmi, co školu dokončili. Vyberou si k tomu nový bazén, kam se v noci vloupou a kde si chtějí trochu užít, klasicky alkohol, sex a k tomu ještě trochu plavání. Jenže to by v baráku nesměl být vrah, který zabil už Geislerovou v úvodní scéně. Chlapík s maskou lebky, který používá mačetu... no k čemu asi. Rozhodně nejlepší na celém filmu je pak scéna v tobogánu, kterou jsem ale čekal trochu více gory.

 Tak, a ještě tu podprsenku.

„Bazén“ je obecně jen takovým slabým odvarem. Je to slabý odvar slasheru, kdy maximální důraz klade na to, aby se postavy chovaly nelogicky. No jo, mně tohle pořád vadí. Velký důraz je také kladen na to, aby zde bylo minimum nahoty, i když to jediné by to mohlo zachránit. Sem tam se potkáte s nějakou celkem zdařilou scénou, ale možná spíš ve chvíli, kdy omylem přepnete na jiný kanál. Když to zvládnete do konce, narazíte na jeden z nejblběji vypointovaných slasherů, které jste viděli.

 Něco, po čem na konci tobogánu netoužíte.

To, že se to chtělo podobat „Vřískotu“ je tak nějak celkem jasné. To, že „Bazén“ neuspěl, je snad ještě jasnější. Přesto jsem si myslel, že tenhle snímek bude mnohem větší kravina, ale ta levná produkce, kterou to očividně mělo, se prostě snažila, alespoň trochu to tam vidět je, a tak nechci snímek odsoudit k odpadu, i když tím scénářem by si to plně zasloužil. Alespoň těch pár bodů mu dát musím. Minimálně za zabití Geislerové.

 

Hodnocení: 30 %

Vaše komentáře

Adam Peňáz
Podchytit to v době vzniku, tak věřím že to mohla být taková menší kultovka. Já Bazén zahlédl kdysi v TV aniž bych to chtěl a snad jsem ho ani nedokoukal. O pár let později když mě chytla slasherová nálada a pátral jsem v paměti jestli si ještě na něco nevzpomenu, tak mi bleskl hlavou nějaký film o bazénu. Že je z části český ani kdo tam hraje jsem si nepamatoval tak jsem ho chvíli hledal, ale nakonec se zadařilo. A dostal jsem tak nějak to co jsem čekal. Stupidní až zábavný příběh, stupidní a ne až tak zábavné postavy... Tohle je v žánru prostě ten nejčistší průměr, sice málo krve a nahoty, ale stopáž uteče bez větších problémů. Plus za pár dobrých nápadů, mladého McAvoye a pěknou Kristen Miller (u níž jsem si dlouho lámal hlavu kde jsem ji už viděl - v jedné epizodě Dextera, kde toho ukázala o něco víc) a mínus za stupidní konec - takhle vysvětlit vrahovu motivaci a myslet to bez parodické nadsázky,...
Adam Peňáz 28.09.2016 01:16:38 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (slasher, béčka, survival, vrazi)


Číst komentáře