Ben (1972)

65%
Pokračování hororu "Willard" má svoje kouzlo.

Ben

USA, 1972, 94 minut

 

Režie: Phil Karlson

Scénář: Gilbert Ralston podle postav Stephena Gilberta

Hrají:

Lee Montgomery (Danny Garrison)

Joseph Campanella (Cliff Kirtland)

Arthur O'Connell (Billy Hatfield)

Rosemary Murphy (Beth Garrison)

 

Snímek „Ben“ není vyloženě hororovou perlou, ale je to snímek, který si i dnes zaslouží pozornost, a to díky svému docela dobrému pojetí, kdy se snaží navazovat jak na klasickou legendu o Krysaři, tak i na snímek Willard, jehož je vlastně přímým pokračováním. Samotný snímek Willard vychází z knihy, jejž inspiraci je také možné hledat v Krysařově příběhu.

Taková milá krysa to je.

Ben je krysa, která vedla vzpouru hlodavců proti Willardovi ve filmu Willard. Krysy se rozutekly a skoro by to vypadalo, že bude klid. Ben si navíc našel nového kamaráda. Jmenuje se Danny (Lee Montgomery), je to chlapec, který je nemocný, nemá moc kamarádů, hodně času tráví sám doma se svým loutkovým divadlem. Co na tom, že je hudebně nadaný? No, Ben to očividně dokáže ocenit.

A kolik je s ní srandy.

Danny má krysího kamaráda rád, jenže Ben je trochu proradný. S Dannym je obyčejnou krysou, ale když se vrátí do kanálů ke svým kumpánům, je to pořád ten zlotřilý šmejd, který chce zabít co nejvíc lidí. A chce to pojmout ve skutečně velkém měřítku. S Dannyho se stává tak jeho jediný stoupenec, jediný člověk, který má naději na přežití, a to i proto, že Benovi svou nevinností vlastně pomáhá.

Ten se teda umí podívat.

„Ben“ není vyloženě čistokrevný horor v tom atmosférickém smyslu. Jedná se spíše o horor pohádkový, což je dáno jak přítomností dítěte, jež tomu hodně pomáhá, tak i zlem, jež zde má docela jasnou podobu a odkazuje na dávno zakořeněný strach z krys, jež je spojený i s tím, že jsou přenašeči různých onemocnění. I díky tomu se panika v očích herců jeví jako velmi uvěřitelná.

Najednou má těch kamarádů nějak moc.

Americký snímek „Ben“ e celkem povedeným pokračováním hororu Willard. Má trochu jinou atmosféru, odlišné pojetí, ale je to pojetí, které mi sedlo, a to jak svým retro nádechem, skoro až panickým strachem, jež může vyznívat jako karikatura, tak i výborným hlavním dětským hrdinou. Asi se nebudete bát, ale možná se ošijete, až venku uvidíte běžet krysu. Anebo více krys. A jestli bude černá...

 

Hodnocení: 65 %

 

Vaše komentáře

Jester
Asi jste ten film nepochopil. Já vám to vysvětlím: Ben je kladná postava. Nevím, jestli jste si toho všiml, ale Ben neutočil jen tak. Ben útočil pouze tehdy, kdy na něho někdo zaútočil. Bránil se. Nevím jak vy byste reagoval, kdyby jste byl potkan, přišli by jste o své potkaní známé, a váš pán se vás snaží zabít. Rozumné je, že byste se báli lidí. Díky Dannymu si Ben uvědomil, že ne všichni lidé jsou zlí. Ben neměl touhu zabít co nejvíce lidí. Naopak chránit ty, co to potřebují, a strašit ty, co na něho útočí, či na jeho potkaní rodinu. Tak to tedy je. S čím ale s vámi souhlasím, je to, že to není vyloženě horor. Podle mě je to takový rodiný film v kapku drsnějším podání. Je taky pravda, že každému se tento film bude líbit jinak. To vůbec nevadí. Každému se líbí něco jiného. Navíc v tom filmu bylo poselství, a nešlo úplně o přátelství, ale taky o něco více, ale na to každý příjde sám. Může...
Jester 28.02.2022 19:47:06 Reagovat Přidat nový komentář
Hororové filmy (zvířata, děti)


Číst komentáře