Společenství (2000)

75%
Co všechno jsou lidé ochotni udělat pro peníze, které jim ani nemají patřit?

Společenství

La comunidad

Španělsko, 2000, 110 minut

 

Režie: Álex de la Iglesia

Scénář: Jorge Guerricaechevarría a Álex de la Iglesia

Hrají:

Carmen Maura (Julia)

Eduardo Antuña (Charly)

María Asquerino (Encarna)

Jesús Bonilla (Ricardo)

 

Španělský snímek Společenství“ vlastně není hororem, nemá vyloženě hororový námět, ale přesto má v sobě hororové prvky, které jsou místy lepší než ve filmech, jež jsou hororem prvoplánově. Álex de la Iglesia natočil film, jenž je z pohledu společenské kritiky velmi zajímavý, neboť jde ad absurdum až do extrému, který už se skutečně tváří jako hororový. Anebo co všechno jsou lidé ochotni udělat.

Sluší jí to, ne že ne.

Pro jsou lidé ochotni udělat cokoli? Samozřejmě že pro peníze. A tady je už na začátku celkem zajímavá zápletka. Julia (Carmen Maura) je docela fešná realitní agentka, která se čirou náhodou dostane k obrovskému mění, jež se skrývalo v domě zemřelého nájemníka. Prostě štěstí, když vám do ruky spadne hotový poklad. Jenže ono všechno není tak růžové jako Juliin kostým.

Money, money, money...

Nájemníci z domu totiž dávno věděli, že nebožtík měl štěstí a vyhrál v loterii. Syslil si peníze pro sebe, snad ze strachu, aby mu je neukradli. Ale už je po smrti, už nic nemůže. A tak jsou nájemníci rozhodnuti, že peníze musí být jejich. Jenže v tomhle jim Julie docela naruší plány, protože s ní se nepočítalo. Ona přece peníze dostat neměla. Co všechno budou ochotni udělat pro to, aby se k nim peníze dostaly?

Hlavně kufr nepustit.

Lidé jsou podle všeho pro peníze ochotni zajít opravdu daleko. A tak snímek „Společenství“ skvěle balancuje na pomezí žánrů. Je to černá komedie, celou dobu, ale je to zároveň pěkně sžíravá společenská kritika. Je to místy drama, je to místy horor, je to místy parodie. Ta gradace je zde parádní. Některé scény prostě nečekáte. A jsou pořádně drsné. Dojde i na gore a kaskadérské kousky.

Ta závist je zlá.

Španělský snímek „Společenství“ vás prostě dovede překvapit. Ten žánr se mění skoro scénu od scény, ale přitom je dění konzistentní, dává to smysl a jako celek to drží skvěle po kupě. A to je dobré, moc dobré. Společenská kritika je tu silnější než horor, horor je jen jeden z nástrojů, které jsou tu použity, ale pokud už na něj dojde, je použit velmi dobře. Povedený film.

 

Hodnocení: 75 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář