Berserk (1967)

60%
Joan Crawford mě nikdy nezklame.

Berserk

Velká Británie, 1967, 96 minut

 

Režie: Jim O'Connolly

Scénář: Aben Kandel, Herman Cohen

Hrají: Joan Crawford, Ty Hardin, Diana Dors

 

Cirkusové prostředí je pro horory celkem oblíbené. Vždyť to znáte sami, pokud jste nějaký horor viděli – klauni. Klauni jsou vděčné téma, které je v poslední době vytaženo až na dřeň, což bohužel znamená i to, že horory s nimi přestávají být zajímavé. Ale snímek „Berserk“ byl natočen v roce 1967, a to se s klauny ještě pytel neroztrhl, tady šlo o jiné členy cirkusu a o jiný druh hororu.

I ve stáří jí to slušelo.

Snímek „Berserk“ by se asi dal označit za britskou variaci na giallo, takže spíše než o horor se jedná o kriminální film, který má lehce hororový přesah. Kdyby to bylo explicitnější, je to giallo jak vyšité, ale tvůrci jen naznačují a to nejdrsnější není na kameru vidět. Takové rozřezání zaživa... no, to by byl na svou dobu skutečně pořádný kousek. Takže se ho nedočkáme.

Hezká asistentka.

Cirkus vede Monica Rivers (vždy úžasná Joan Crawford), která čelí pořádnému problému – lidé nechodí a skoro by to vypadalo na to, že se cirkus bude muset zavřít. Anebo si na sebe vydělá jen tak tak. Snad kdyby přišla nějaká šťastná náhoda. A ona přijde. Při provazolezeckém vystoupení se lano přetrhne a akrobat nejen, že spadne, ale dokonce se mu podaří nechtěně na laně oběsit.

Principálka se musí ohánět.

Policii se tohle moc nezdá, nemyslí si, že to byla nějaký náhoda, a tak to začne vyšetřovat. Principálka Rivers tak má další problém. Přišla o artistu. Jenže jak se ukázalo, právě tahle ztráta nakonec celému cirkusu pomohla, protože lidé se doslova hrnou na každé další představení. Co kdyby ještě někdo zemřel, že jo? Ono je vlastně docela cool vidět smrt v přímém přenose. No, ono těch mrtvých bude víc.

Chudák provazolezec.

Britský snímek „Berserk“ má tak trochu detektivní ladění, více než hororové, ale vlastně to moc ničemu nevadí, protože se docela daří vytvářet napětí, kdy čekáte až do samotného konce na odhalení toho, kdo je vlastně vrah. A že to odhalení dostanete. Asi není až tak překvapivé, ale celkově si myslím, že byl vrah docela dobře vybrán. Za mě lehce nadprůměrný a jen lehce hororový film.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (vrazi)


Přidat komentář