Blair Witch: 20 let poté (2016)

40%
Prostě jen další "Blair Witch".

Blair Witch: 20 let poté

Blair Witch

Kanada, USA, 2016, 89 minut

 

Režie: Adam Wingard

Scénář: Simon Barrett

Hrají:

James Allen McCune (James)

Callie Hernandez (Lisa Arlington)

Corbin Reid (Ashley)

Brandon Scott (Peter)

 

Jsem si tak říkal, možná bude docela fajn dát tomuhle filmu šanci. Původní snímek „Záhada Blair Witch“ nemám rád, myslím, že je to mnoho povyku pro nic, ale přece jen, tohle pokračování je horor moderní a třeba v něm bude trochu jiný přístup, něco nového, co by mě přesvědčilo o tom, že zrovna tenhle příběh stojí za to a že má smysl se na něj ještě jednou podívat. Bohužel o tomhle jsem se nepřesvědčil.

 Návrat do lesa.

Už základní východisko není něco, co by mě dokázalo přesvědčit o tom, že to bude bomba. Je dvacet let po událostech, které jsme mohli sledovat ve filmu „Záhada Blair Witch“. Bratr Heather Donahue, která zmizela se svým štábem kdesi v lesích a po níž se zachovalo jen video přeměněné ve film, se vydává s větší skupinou najít pravdu o tom, co se stalo s jeho sestrou.

 Někdy stačí pár klacíků.

Jak říkám, tohle zrovna není východisko, z kterého by se dalo vytřískat něco epesního. Na začátku navíc máme klasické seznamování s postavami, které zrovna není z mých oblíbených částí found footage filmů, protože jde o klasické paření, zábavu, které jsou ale v celkovém vyznění nudné. Naštěstí je tahle pasáž krátká. Stejně si ale myslím, že by bylo efektivnější se seznamovat s postavami rovnou za pochodu.

 Co to je za ním?

Co následuje? Následuje klasické found footage, kdy se stupňuje napětí tím, že nejprve nic nevidíme, je tma, a pak začínáme něco vidět. Dějí se události, které jsou spíše mimo kameru, něco je ve tmě. Film tak v podstatě hraje na to, na co hrál i původní film, akorát s tím rozdílem, že tentokrát toho uvidíme docela dost, hlavně ke konci. Asi za tohle jdu alespoň na těch 40 %.

 Utíkat podzemním kanálem?

Adam Wingard udělal to, že zachoval ducha původního filmu „Záhada Blair Witch“, dal tomu velmi podobnou atmosféru a pocit syrovosti. Na druhou stranu, od found footage byste asi ani nic moc jiného nečekali. Tohle mu vyšlo. Následně se ani nebál ukázat něco víc, než původní film. Přesto si myslím, že uhrane hlavně fanoušky tohoto žánru a původního filmu. Já jsem nadšení necítil.

 

Hodnocení: 40 %

Hororové filmy (survival, found footage)


Přidat komentář