Brána temnoty (2015)

60%
Za mě Nicolas Cage zase válí!

Brána temnoty

Pay the Ghost

Kanada, 2015, 94 minut

 

Režie: Uli Edel

Scénář: Tim Lebbon a Dan Kay

Hrají:

Nicolas Cage (Mike Lawford)

Sarah Wayne Callies (Kristen)

Veronica Ferres (Hannah)

Lyriq Bent (Jordan)

 

Taková pořádná sázka na jistotu. Kromě toho, že tu jsou lidé, co mají pořád rádi Nicolase Cage, a já jsem jedním z nich, byl celkově castingový výběr přizpůsoben příběhu. Sarah Wayne Callies se jednoduše stává prototypem matky, která bude bojovat za svého potomka, matky v nouzích, která je uvěřitelná a která pomůže i svému odcizeném muži najít ztraceného syna.

 Trochu nám chlapec stárne.

Mike Lawford (Nicolas Cage) má syna, kterému rozhodně nevěnuje tolik času, kolik by jako správný otec měl. Vlastně na něj nemá čas skoro vůbec, ale pokusí se mu to vynahradit alespoň o Halloweenu, kdy s ním má jít do města v masce, tohle si mají spolu užít. Jenže nakonec dojde k jedné nešťastné události – synek najednou zmizí a Mike ho nemůže nikde najít.

 Divný bezďák.

Kristen (Sarah Wayne Callies) to nemůže manželovi odpustit, a tak se během následujícího roku odcizí. Ano, ani po roce se nepodařilo chlapce najít. Kristen a Mike už nejsou spolu, ona se s ním vlastně ani nechce vidět, ale Mike dělá hodně proto, aby se setkali. Mimo jiné i proto, že má pocit, že se kolem něj něco děje a že je možnost, jak synka dostat zpátky, i když pořádně netuší, kde se nachází.

 Měl by se z chvil se synkem radovat.

Čím hlouběji se Mike a Kristen dostávají – protože po roce spolu konečně dovedou zase spolupracovat – tím je jasnější, že je v tom něco temného. A i když by to nejprve mohlo vést k domněnce, že je zde nějaký úchyl, který unáší děti, podstata je mnohem paranormálnější a také mytologičtější. Odhalení pravda není velkým šokem, spíše se hraje na to, že je to zajímavé, a podobně jako ve zbytku film je to jistota, co utvářelo gradaci.

 Ty jeho pohledy!

Snímek „Brána temnoty“ je jedním z těch filmů, které nemusí nadchnout, ale také neurazí. Já jsem rád, že Nicolas Cage hraje sem tam i v něčem, co v sobě má potenciál. A myslím, že tenhle film ho měl, jen ho nevyužil naplno a hrálo se spíše na to, že tvůrci znají publikum a nic moc navíc mu dát nechtějí. Možná ani neumí. Jistota je jistota a já jsem s touhle jistotou celkem spokojený. Nezklamala.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (duchové, děti)


Přidat komentář