Subconscious Cruelty (2000)

60%
Jednoduše řečeno, v našem podvědomí mohou být pořádné sračky.

Subconscious Cruelty

Kanada, 2000, 92 minut

 

Režie: Karim Hussain

Scénář: Karim Hussain

Hrají:

Sophie Lauzière

Anne-Marie Belley

Brea Asher

Ivaylo Founev

 

Kanadský snímek „Subconscious Cruelty“ patří do té kategorie filmů, jež prostě nejsou určené všem, a to ani v rámci milovníků hororového žánru. Je to film experimentální, to je jedna věc, ale druhou je skutečnost, že tenhle film se do jisté míry využívá v krutosti a ve vizuální bizarnosti, jež je spojena s hnusem, což prostě není pro každou povahu určené či snesitelné.

Krev a hnus.

Film „Subconscious Cruelty“ je rozdělen do čtyř epizod, což je popravdě jedno, ale aspoň to vytváří určitý pocit toho, že film má nějakou základní soudržnost a má fundamentální rysy vyprávění. V ostatních ohledech j ta struktura nabourána, protože snímek „Subconscious Cruelty“ není primárně narativního charakteru, ale jde jednoduše o dojmy, jakými na diváka působí.

A oči na nezvyklých místech.

I když se vám nebude film „Subconscious Cruelty“ líbit, i když se vám bude hnusit, i když ho po chvíli vypnete, protože to prostě nedáte, rozhodně se mu nemůže vzít, že v sobě má potenciál, že v sobě má něco, co vás osloví. I kdyby to mělo být jen ono zhnusení. „Subconscious Cruelty“ je prostě film, jenž vás nedokáže nechat chladnými, což se na něm musí ocenit.

Vizuálně vás to nenechá chladnými.

Musí se pak uznat, že Karim Hussain dovede překvapit. I v případě, že jste toho v hororu nebo v podobných hnusných filmech viděli dost, jsou zde scény, jež nemusíte ani s takovou zkušeností snadno rozdýchat. A přitom je ten recept vlastně jednoduchý. Stačí spojit nahotu, sex a hnus. Lidské touhy jsou prezentovány zvráceně, ale nemáte pocit, že tohle je jen prvoplánová brutalita.

Úchylné? Ano, určitě.

I když to tak nemusí vypadat, snímek „Subconscious Cruelty“ se snaží něco říct, má určitou vypovídací hodnotu. Není to jen bohapusté plácání oplzlostí a nechutností. Tady se na sebe vrší něco, co dokáže člověka zasáhnout, ale zároveň to proniká do jeho temný hlubin. Nikdy jsme neměli zvrácenou představu? Nikdy jsme nechtěli něco, co by se ostatním zdálo divné? Karim Hussain tu temnotu odhaluje po svém.

 

Hodnocení: 60 %

 

Hororové filmy (gore, hnus)


Přidat komentář