Bratrstvo vlků - Hon na bestii (2001)

50%
Francouzský velkofilm, skutečně epický příběh o vlkodlakovi. Ano, tohle je skutečně historický snímek o lykantropii a jedné pořádné bestii.

 

Bratrstvo vlků – Hon na bestii

Le pacte de loups

Francie, 2001, 142 minut

 

Režie: Christophe Gans

Scénář: Stéphane Cabel a Christophe Gans

Hrají:

Samuel Le Bihan (Grégoire de Fronsac)

Vincent Cassel (Jean-François)

Émilie Dequenne (Marianne)

Monica Bellucci (Sylvia)

 

Co se stane, když se Francouzi rozhodnou natočit velkofilm? Buď z toho vznikne „Asterix a Obelix“ anebo dnes recenzovaný snímek s šíleným českým názvem „Bratrstvo vlků – Hon na bestii“. Nechápu, proč se ty názvy musí v češtině tak protáhnout, ono samo „La pacte de loups“ je názvem docela dlouhým. Nestačilo by i nám „Bratrstvo vlků“? Zní to hezky a neprozradí to všechno.

Tohle je vážně pořádná bestie.

Zase se nechávám unést názvem filmu, ale myslím, že mnohem důležitější je film samotný. Pokud se rozhodnete, že se podíváte na „Bratrstvo vlků – Hon na bestii“, buďte připraveni, že dostanete šílenou směs různých filmů a žánrů. V jednu chvíli máte pocit, že sledujete film „Patriot“ a čekáte, kdy se objeví Mel Gibson. Pak je to zase tak trochu western v historickém a výpravném ražení, aby se směr náhle změnil na tvrdou akční jízdu, která je prokládána hororovými prvky. V jednu chvíli se najednou dostanete do filmu „Vrána“, která je kombinovaná s bratrstvem à la „Eyes Wide Shut“ jen pořád v historických kulisách a s velkým vlkem navíc.

Kráska nesmí u příběhu zvířete chybět.

Ta směs je neskutečná, nepochopitelná a přeplácaná. Žánr a styl se střídají tolik, až to pěkné není a člověku vlastně uniká, o čem to má být. Odpověď na historické otázky? Anebo jen prostě velkofilm, kde se objevuje digitální monstrum? Musím dodat: příšerné digitální monstrum. Bestie se rozhodně nepovedla a k dokonalosti jí chybí hodně. Člověk si pak ještě rád vzpomene na docela promakané vlkodlaky ze série „Twilight“.

Vždy usměvavý Vincent Cassel. Ten úsměv bych mu nevěřil.

Natočit dvou a půl hodinový film o tom, jak se skupina vojáků vydává na hon nebezpečné bestie, je skutečně umění. Pravda, film úplně nenudí a může zaujmout, ale některé třeba jen proto, že se tu objeví nahá Monica Bellucci. Ten pohled tedy stojí za to, o tom žádná, ale na internetu se dají sehnat jen fotky z filmu, na to už člověk nemusí přetrpět celou stopáž. Ale jsou zde zajímavé momenty. Christophe Gans se nevyhýbá brutalitě a poměrně naturalistickým scénám. Však to také dokázal v hororu „Silent Hill“. Jenže stejně nemá v ruce takový příběh, kterým by dokázal dokonale ohromit a vyrazit dech.

Co teprve, když se objeví létající indián.

„Bratrstvo vlků – Hon na bestii“ je filmem dlouhým, příliš tlačícím na pilu a snažícím se být něčím velkým, i když příběh je vlastně malý. Nejde o historické události, jde o jednotlivé postavy, jejichž osud se nám vytrácí před očima a příliš nás nezajímá. Objevují se a zase mizí, aby se opět objevily. Není v tom nic, co by nám dovolilo sžít se s hrdiny, fandit jim. Jen jsem si říkal, kdo ještě umře a proč vlastně? Škoda, potenciál to mělo, natočeno je to dobře, ale s takovým příběhem se nedají dělat zázraky.

 

Hodnocení: 50%

Hororové filmy


Přidat komentář