Bunkr (2015)

70%
Povedený podivní snímek o jedné zvláštní rodině a jejím nájemníkovi.

Bunkr

Der Bunker

Německo, 2015, 85 minut

 

Režie: Nikias Chryssos

Scénář: Nikias Chryssos

Hrají:

Pit Bukowski (Student)

Daniel Fripan (Klaus)

Oona von Maydell (Matka)

David Scheller (Otec)

 

Z Německa jsme zvyklí především na ultralevné a ultrakrvavé snímky, které nemusejí mít ani moc velkou dávku příběhu nebo smyslu, hlavně pokud to bude drsné. Jsou i výjimky, které jsou hnusné, ale přitom mají příběh. O to zajímavější je pak snímek „Bunkr“, který nesplňuje v podstatě nic z toho, co bylo výše uvedeno. Snímek „Bunkr“ by klidně mohl být něčím z japonské produkce.

 Celá rodinka.

„Bunkr“ je jednoduše divný. Když se řekne, že je to snímek o tom, jak se rodina snaží přežít v bunkru, skoro by to vypadalo, že se bude jednat o snímek z ranku postapokalyptických. Ale tak to vůbec není. Sledujeme Studenta, jak přijme možnost ubytovat se v jednom bunkru s tříčlennou rodinou, u které je na první pohled jasné, že není úplně v pořádku. Stačí se podívat na synka.

 Chlapec se snaží...

Klaus, jak se synem jmenuje, je ztvárněn hercem Danielem Fripanem, kterému bylo v době natáčení už dvacet let, přesto zde má hrát malého chlapce. Díky jeho vzezření na vás automaticky padají pocity bizarnosti a vy vlastně nevíte, co si máte pořádně myslet. Ani nevíte, co čekat. A přitom je to jen o tom, že se Student stává Klausovým učitelem a vštěpuje mu vědomosti. Anebo to je alespoň základ.

 Narozeninová oslava.

Tento základ je obalen takovou atmosférou a celkově chováním postav, že prostě víte, že jste se ocitli někde, kde se může stát snad cokoli. Nejste si jistí, jak je to se sexualitou jednotlivých postav, jestli nedochází k incestu, jak jsou násilné anebo jak jsou duševně postižené, pokud vůbec. Přitom ale má snímek co říct, což se ukazuje v tom, jak jsou postavy koncipovány a jaké je finále.

 Když zlobí, musí dostat.

Ani mě moc nepřekvapilo, když jsem se podíval na jméno režiséra, který se jmenuje Nikias Chryssos, což značí řecké předky. Při sledování snímku „Bunkr“ jsem si totiž vzpomněl na film „Špičák, který je přímo řecký a který má velmi podobnou poetiku. Tohle nejsou filmy pro každého, ale jedná se o snímky, které mají co říct, a to i svou bizarností, která je jedinečná.

 

Hodnocení: 70 %

Hororové filmy (komedie)


Přidat komentář