Caltiki - il mostro immortale (1959)

75%
"Caltiki - il mostro immortale" je béčko po italsku a vlastně velmi dobré.

Caltiki - il mostro immortale

Itálie, USA, 1959, 76 minut

 

Režie: Riccardo Freda a Mario Bava

Scénář: Filippo Sanjust

Hrají:

John Merivale (Dr. John Fielding)

Didi Sullivan (Ellen Fielding)

Gérard Herter (Max Gunther)

Daniela Rocca (Linda)

 

I když to při sledování, hlavně pokud máte anglicky dabovanou verzi, vypadá jako americké béčko z 50. let, tak snímek „Caltiki - il mostro immortale“ je ve skutečnosti béčkem italským. Koneckonců, ten italský název to napovídá docela jasně. Film je ale také uváděn pod anglickým názvem, který není ničím jiným než doslovným překladem. Ten anglický název je „Caltiki the Undying Monster“.

Docela pěkná žena.

Dalo by se očekávat, že se bude jednat o poměrně klasický snímek v duchu amerických béček, koneckonců, i tohle Italové uměli, dokázal to například snímkem „Seddok, l'erede di Satana“. Jenže po několika minutách mohl člověk poměrně snadno zjistit, že Italové se vydali přece jen trochu jinou cestou a dokázali natočit snímek, který je do jisté míry unikátní a který tu americkou béčkovost posouvá zase o něco dále.

Odhodlaný pohled.

Příběh není nijak nápaditý, jak už to tak bývá, ono je v tomhle případě důležitější provedení. Archeologové zkoumají mayské ruiny, aby zde případně objevili něco, co by mohlo vysvětlit zánik civilizace. Objeví ale něco, co určitě nechtěli. Jedná se o monstrum, které se nazývá Caltiki, alespoň místními je tak označováno, a podle všeho to není tvor, který by se k lidem choval dvakrát přátelsky. Navíc zde ještě létá kometa, která se kolem Země objevuje pravidelně, a jako kdyby věstila příchod něčeho zlého.

Caltiki osobně, v detailu.

Film má základní atributy toho, co bylo pro podobné snímky dané doby typické. Je zde nějaká nadpřirozená entita, monstrum, jsou zde nějaké ty emoce mezi postavami, které jsou v tomto případě i poměrně zásadní součástí příběhu samozřejmě nechybí ani armáda a nějaká ta těžká technika, zbraně, které se použijí na eliminaci podivného nepřítele. Tohle jsou prvky, které jsou poměrně očekávané, ale horor „Caltiki - il mostro immortale“ zašel ještě o něco dál, a to v oblasti triků. Něco podobně nechutného v amerických béčkových filmech té doby prostě neuvidíte. Když Caltiki svým tělem zbaví lidské kosti masa, do té doby ještě živého, je to skutečně hodně efektní.

Výsledek souboje s Caltiki.

„Caltiki - il mostro immortale“ je snímek, který si rozhodně zaslouží pozornost milovníků padesátkových béček, ale myslím si, že dokáže zaujmout i jiné. Italové už v té době dokázali, že se nebojí zobrazovat hnus a přece jen je to příjemné oživení doby, v které jsou podobná béčka jinak docela sterilní. Pro mě se jedná o film, který by neměl uniknout nikomu, kdo má o béčkové a monster horory zájem. I když je to trikově místy hodně naivní, právě to gore v několika málo scénách tomu dodává správný náboj.

 

Hodnocení: 75 %

Hororové filmy (příšery, béčka)


Přidat komentář