Calvin a Hobbes

100%
"Calvin a Hobbes" jsou naprosto unikátním stripem, a tak si myslím, pokud je ještě neznáte, abyste se s nimi setkali. Tolik imaginace a krásných příběhů hned tak někde nenajdete.

 

Calvin a Hobbes

Vydává nakladatelství Crew od roku 2009

 

Scénář: Bill Watterson

Kresba: Bill Watterson

 

Stripy u nás mají celkem tradici. Snad každý si pamatuje „Rychlé šípy“, které formou stripů vycházeli. Novinových komiksů bylo více, ale přesto jsou i u nás známé hlavně ty americké stripy. V novinách se můžeme setkávat s „Garfieldem“, s postavami z „Peanuts“, ale sem tam vyjde i nějaký originální český strip. Nakladatelství Crew se rozhodlo, že bude vydávat i souborná vydání stripů, především těch zahraničních, i když v roce 2012 vyšla také kniha „Štěky Broka Špindíry“.

Jedna z obálek českého vydání stripů Calvin a Hobbes.

Vlajkové lodě nakladatelství Crew jsou však jinde. Tak především je to „Garfield“, který u nás souborně vychází nejdéle, ale v roce 2009 se přidal strip „Calvin a Hobbes“ a o rok později ještě Dilbert. Dnes se podíváme trochu na „Calvina a Hobbese“, protože tohle je strip, který se může zamlouvat i těm, kdo komiks normálně nečtou. Témata, která rozebírá, jsou totiž přístupná všem a všechny mohou oslovit.

Jedna z obálek českého vydání stripů Calvin a Hobbes.

Calvin je malý chlapec, který chodí nerad do školy, nesnáší utlačování svými rodiči, nerozumí si s děvčaty a navíc má neskutečnou fantazii. Bill Watterson dokázal vytvořit něco neskutečného. Dokázal se vžít do role dítěte a deset let vytvářet komiksy, které jsou nabité vtipem, ironií, sarkasmem, ale také kritickým i nekritickým pohledem na náš svět. Místy dostanete takovou dávku nostalgie a zároveň lásky, až si uvědomíte, jak je komiks – pouhé tři čtyři okénka – silným médiem.

Jedna z obálek českého vydání stripů Calvin a Hobbes.

Už jsem zmínil, kdo je Calvin, ale kdo je vlastně ten Hobbes? Hobbes je tygr a je to Calvinův nejlepší přítel. Ano, mít za kamaráda živého tygra, to není jen tak. Hlavně, když je to tygr, který dokáže pronášet hlášky, na něž by se nevzmohl žádný pořádný superhrdina. Místy je jeho humor tak suchý, až to zaráží. Je tu ale jedna věc. Hobbes je živý jen pro Calvina. Všichni ostatní ho vidí jako obyčejnou plyšovou hračku. I tohle o kráse a zároveň jedinečnosti komiksu vypovídá.

Jedna z obálek českého vydání stripů Calvin a Hobbes.

Bill Watterson stvořil něco jedinečného. Nádherný komiks, který překypuje fantasií, láskou k životu a uvědoměním si toho, jak jsou nějaké věci v našem světě pomíjivé. Krásná ukázka toho, že humor dokáže být vtipný, ale zároveň i lidský a umí zasáhnout. Když jsem se začetl do prvních stripů o Calvinovi a Hobbesovi, věděl jsem, že čtu něco unikátního, něco, co je humorné, ale zároveň má neskutečný přesah. Sérii hodnotím jako celek, bez ohledu na to, že některé knihy u nás ještě nevyšly.

 

U nás zatím vyšlo:

Calvin a Hobbes

Calvin a Hobbes: Pod postelí něco slintá

Calvin a Hobbes: Vzhůru na Yukon

Calvin a Hobbes: Poděsové z jiný planety

Calvin a Hobbes: Pomsta hlídaných

Calvin a Hobbes: Vědecký pokrok dělá „Žbuch“

Calvin a Hobbes: Útok vyšinutých zmutovaných zabijáckých obludných sněhuláků

 

U nakladatelství Crew ještě vyjde:

Calvin a Hobbes: Jeden neví, kam dřív skočit

Calvin a Hobbes 9 (zatím nemá český název)

Obě knihy by měly vyjít v roce 2013, další nejsou v době psaní článku oznámeny

 

Hodnocení: 100%

Hororové knihy (komiks, zvířata, komedie)


Přidat komentář