Dilbert

70%
Pokračujeme v našem stripovém vzdělávání. Tentokrát tu máme korporátní strip s jedním inženýrem a jeho psem, který by rád ovládl celé lidstvo.

 

Dilbert

Vydává nakladatelství Crew od roku 2010

 

Scénář: Scott Adams

Kresba: Scott Adams

 

Už jsme tu měli článek o stripech Calvin a Hobbes, a tak jsem si řekl, že je vhodné se zmínit také o další sérii stripů, která začala nedlouho po „Calvinovi a Hobbesovi“ vycházet. Nakladatelství Crew se rozhodlo, že na český trh dostane souborná vydání zajímavých kousků, které jsou ve světě oblíbené a které koneckonců vycházejí novinově i u nás. „Dilbert“ vycházel a vychází, ale až nyní se z něj můžeme těšit v souborné podobě. Nebo jsme alespoň mohli. Zatím to nevypadá, že Crew chystá další (pátý) díl.

Obálka českého vydání stripů Dilbert.

Stripy se věnují různým tématům, svůj humor staví na různých specifických situacích a oblastech. Calvin a Hobbes staví na dětské fantazii a na tom, jak je svět chápán jinak z pohledu dítěte než z pohledu dospělého. „Garfield“ využívá pohled zmlsaného ospalého kocoura, kterého nic nebaví, navíc nenávidí pondělky. Že by to přece jen nebylo o obyčejném tlustém kocourovi? „Dilbert“ pak staví na tématu korporátní společnosti a postavení člověka v pracovním procesu. A vlastně i v životě.

Obálka českého vydání stripů Dilbert.

Být zaměstnancem není vždy jednoduché, někdy není jednoduché být ani zaměstnavatelem. Především na zaměstnance je ve stripu „Dilbert“ zaměřeno. Dilbert sám je hlavní postavou, je právě oním zaměstnancem, který musí být schopný bojovat s korporací, aby si pro sebe našel alespoň trochu toho svého štěstí, většinou peníze. On totiž nemá mnoho štěstí ani v jiných oblastech. Ženy na něj zrovna neletí a jeho pes Dogbert je převlečený diktátor a největší vykořisťovatel ze všech. Že by snad odkaz na to, jak nejsme schopni vytvářet rodiny a nejvíc se pak upínáme na domácí mazlíčky a děláme pro ně všechno?

Obálka českého vydání stripů Dilbert.

Dilbert prochází složitými situacemi v osobním životě i v pracovním životě, ale právě ten pracovní je tím, který Scott Adams dokáže nejlépe glosovat. Problém je v tom, že pokud nejste zaměstnanci ve větších společnostech, možná vám komiks tolik neřekne a nebudete všechny situace chápat tak, jak byste je chápali jako součást nadnárodního podniku, kde jste jen jedno malé kolečko v obrovském stroji, kde 95 % lidí nevyčnívá. Pak byste se více ztotožnili s tím, proč je popelář vlastně génius.

Obálka českého vydání stripů Dilbert.

Scott Adams nevytváří komiks, který by byl přístupný všem, podobně jako je tomu v případě stripů „Garfield“ nebo Calvin a Hobbes. Nejsou zde ani takové hlášky a humor mnohdy vychází ze situací, které nám nejsou blízké. Jestli tohle je důvod, proč „Dilbert“ přestává vycházet, je to škoda. Rozhodně to je zajímavý strip, jiný než ostatní, specifický. Já ale doufám, že Crew jen zapomnělo dát další knihy do edičního plánu.

 

U nás zatím vyšlo:

Dilbert: Jak vydrhnout velrybě stoličku

Dilbert: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!

Dilbert: Hádej, kdo je chytřejší než ty

Dilbert: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí

(V současné době nemá nakladatelství Crew v edičním plánu další díly.)

 

Hodnocení: 70%

Hororové knihy (komiks, zvířata, komedie)


Přidat komentář