Carlton Mellick III: Zbouchnul jsem Satanovu dceru

70%
Carcosa pokračuje ve vydávání skvělého Mellicka.

Carlton Mellick III: Zbouchnul jsem Satanovu dceru

Knocked Up Satan's Daughter

Vydalo nakladatelství Carcosa, 2019, 249 Kč

 

Když jsem si přečetl knihu „Strašidelní vagina“, kterou napsal Carlton Mellick III a vydalo nakladatelství Carcosa, věděl jsem, že si od autora budu chtít přečíst něco dalšího. Naštěstí se Mellick asi líbí i více lidem, a tak Carsoca pokračuje ve vydávání autora v edici Club Bizarre, která se snad dočká i další bizarro autorů. Ale Mellick naši potřebu zatím rozhodně naplňuje. A já se docela těšil na to, jak v knize „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ předvede, jak zvládá i trochu delší text. Přece jen, „Strašidelná vaginy“ byly tři delší povídky.

Obálka knihy

U knihy „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ už by se dalo mluvit rozsahově o románu a musí se Mellickovi nechat, že i delší text výborně zvládnul. Sice se řadí k bizarru, ale knihu „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ bych lidně označil za akční béčko, což je pojem, který docela rád používám, když je příběh složitější zařadit. Se z toho škatulkování taky jedno u posereme. Proč to vůbec řeším? Jednoduše proto, že kniha „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ mi nepřišla až tak divná, jak byste třeba čekali.

Carlton Mellick III

Sám autor v úvodu říká, že chtěl napsat romantickou komedii, protože se sem tam na nějakou rád podívá. A kdo ne? Ale chtěl napsat takovou romantickou komedii, která by se mu líbila. To znamená, že to bude romantická komedie, kde budou démoni a kokotiny. Carltonova slova. A démonii a kokotiny tam rozhodně jsou. Ale to, že jede béčkovým směrem, tak trochu odhaluje i název. „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ by bylo prostě skvělé béčko. A v Mellickově podání to skvělé béčko je.

 

Hlavní postavou knihy „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ je Jonathan, který žije v domě z lega a miluje lego. Že ho nikdo moc nechápe, je asi jasné. Jediné, co chce dělat, je stavět si z lega. A nejlépe za to dostávat i zaplaceno, aby ho konečně rodiče přestali prudit a on mohl být soběstačný, i když se toho bojí. Jeho jediným kamarádem je Šódži což je čtvrttunový ochlasta, jehož snem je stát se zápasníkem sumo. Jo, a pak je tu ještě Veška, sukuba, kterou Jonathan podle všeho zbouchnul, aniž by si to pamatoval.

Další z Mellickových knih

Carlton Mellick III staví primárně na situaci, která je prezentována názvem knihy, a pak tohle všechno strká do klasické šablony romantických komedií. A jo, tohle je romantické a je to i vtipné. A pokud máte hodně divný smysl pro humor, užijete si to ještě o to víc. Hlavně vám nesmí vadit, že v romantické komedii bude hodně často stříkat krev, budou se rozsekávat těla a budou tu rodiny démonů a šílení křesťanští fanatici. Kniha „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ je plná šílených nápadů, které ale dohromady dávají funkční příběh. A ten happy end si přejete.

Další z Mellickových knih

Nakladatelství Carcosa sáhlo knihou „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ po dalším povedeném titulu, kde Carlton Mellick III podtrhává své spisovatelské schopnosti a ukazuje, že i když si vybral hodně specifický žánr literatury, jeho příběhy se skvěle čtou, jsou zábavné, ale přitom vás sem tam třísknout i nějakou tou hlubší myšlenkou. Dívejte se na bizarro, jak chcete, ale „Zbouchnul jsem satanovu dceru“ ukazuje, že to je soběstačný žánr, který není jen o tom, aby to bylo všechno divné, ono to může taky skvěle fungovat.

 

Hodnocení: 70 %

 

Hororové knihy (satan, komedie)


Přidat komentář