Čarodějnice ze Zugarramurdi (2013)

60%
Španělská čarodějnická hororová komedie se skvělou trikovou stránkou.

Čarodějnice ze Zugarramurdi

Las brujas de Zugarramurdi

Španělsko, Francie, 2013, 112 minut

 

Režie: Álex de la Iglesia

Scénář: Jorge Guerricaechevarría a Álex de la Iglesia

Hrají:

Hugo Silva (José)

Mario Casas (Antonio)

Pepón Nieto (Calvo)

Carolina Bang (Eva)

 

Spojení Španělska a Francie rozhodně nezní nijak zásadně špatně, navíc by to mělo být spojení, které vytvořilo hororovou komedii. Jméno Álexe de la Iglesii také nezní úplně děsivě, protože to je člověk, který má na svém kontě dobré komedie, a to i hororové. Z poslední doby asi nejvíce zaujal snímek „Balada o smutné trumpetě“. Jako kdyby chtěl na tenhle úspěch režisér navázat a rozhodl se natočit film, který bude opět vtipný a opět alespoň trochu hororový.

 Přece bys nezastřelil Ježíše!

No, výsledkem je něco, co by bylo možné označit jako střídavě oblačno. Jsou zde scény, hlavně v první části filmu, které zaujmou a strhnou, ale pak je zde vývoj, který není úplně uspokojivý a který dává vzniknout něčemu, co se může stylem humoru často minout s vaším vkusem. Záleží, jestli vám nevadí, když se tvůrci nezajímají o vkus vtipu, ale prostě si jedou svoje, ať už je to ujeté nebo trapné, jak chce.

 Dámy, tak si na ně posvítíme.

Na začátku sledujeme bandu pouličních mimů, kteří mají něco společného. Všichni mají jeden cíl. Znají se a ani jeden ve skutečnosti není žádný mim nebo umělec. Chtějí vyloupit banku a zvolili si k tomu zajímavý způsob. Vyloupení je akční, celkem nápadité a je jen uvedením do filmu, kde je tenhle úvod jen východisko pro to, co se bude dít dál. A děje se to, že lupiči uniknou do míst, kde vládnou čarodějnice. Setkání s nimi není nijak laskavé, protože je zde celý kult, který navíc něco uctívá. Něco velkého.

 Když máš chuť, není co řešit.

Překvapilo mě, že snímek přišel s celkem dobrými vizuálními efekty, a to jak těmi digitálními, které jsou jednoznačně v přesile, tak i s těmi klasičtějšími. Hlavně v závěru je vidět, že specialisté na CGI triky byli docela schopní. A navíc se nebáli něco podobného vytvořit. V tomhle směru je snímek odvážný, zběsilý a nefunkční ve chvíli, kdy se snaží být emotivní anebo zahrát na vážnější strunu.

 Že by kino jen pro dámy?

Co si budeme povídat, „Čarodějnice ze Zugarramurdi“ nefunguje ani moc jako horor, spíše se jedná o formu moderního akčního hororu, kdy nejde o samotné děsivé scény, ale zejména o to, jaký drive snímek má, že se v něm pořád něco děje a jsou zde příšery anebo něco zlého. Film „Čarodějnice ze Zugarramurdi“ se tak stává moderní komediální pohádkou, kde čarodějnice je pořád tou zlou – většinou – a navíc umí lítat, dost často i bez koštěte. Dobré, ale své mouchy snímek má.

 

Hodnocení: 60 %

Hororové filmy (příšery, survival, satan, komedie)


Přidat komentář